|
To dzięki ochronie, jaką zapewniają im wielowarstwowe opakowania Tetra Pak. Soki bezpośrednie (NFC) są już w nich dostępne i zyskują coraz większe zainteresowanie konsumentów.
Według danych Euromonitor statystyczny Polak wypił w 2012 roku 0,2 l soków tłoczonych bezpośrednio z owoców (określanych także skrótem NFC – ang. not from concentrate). Mimo niewątpliwych zalet tych produktów (wyjątkowy smak i aromat), nadal daleko nam jednak do poziomu konsumpcji notowanego na innych europejskich rynkach. Francuzi czy Brytyjczycy w przeliczeniu na mieszkańca wypijają rocznie ponad 7 litrów soków NFC!
Soki NFC należą do grupy „soków 100%”, które powstały w wyniku użycia wyłącznie owoców lub warzyw. Podobnie, jak soki z koncentratu nie zawierają one dodatków takich jak woda, cukier, czy konserwanty. Oba rodzaje soków różnią się procesem powstawania: soki NFC są wyciskane bezpośrednio z owoców, a soki z koncentratu powstają w wyniku odtworzenia z zagęszczonego soku.
Ochrona witamin i świeżości
W przypadku produkcji soków wyciskanych bezpośrednio, owoce po zebraniu są myte, a następnie skrupulatnie selekcjonowane w celu wybrania najlepszych. Rozdrabnia się je i w wyniku tłoczenia otrzymuje się sok surowy, który poddawany jest pasteryzacji, aby przedłużyć jego trwałość.
Następnie jest on rozlewany do aseptycznych opakowań kartonowych Tetra Pak, które chronią to, co w nim najcenniejsze, czyli witaminy. Wielowarstwowa budowa kartonu zapewnia ochronę przed tlenem i światłem, które powodują rozkład β-karotenu i witaminy C zawartych w sokach. Dzięki takiemu opakowaniu szlachetny produkt, jakim jest sok NFC, zachowuje trwałość i swoje wartości odżywcze na dłużej, bez konieczności dodawania konserwantów.
Z kolei pasteryzacja, której poddawane są zarówno soki wyciskane, jak i pochodzące z koncentratu, to naturalny sposób konserwacji. Opracował ją Ludwik Pasteur, który odkrył, że odpowiednie podgrzewanie produktów spożywczych pozwala na przedłużenie ich trwałości.
Pasteryzacja polega na poddaniu produktu obróbce termicznej, którą stosowały już nasze babcie do zabezpieczania przetworów, i nie wymaga użycia chemicznych dodatków. Z tą różnicą, że pasteryzowane soki najpierw krótko się podgrzewa, a następnie szybko schładza.
Dzięki wielowarstwowemu opakowaniu Tetra Pak i pasteryzacji soki wyciskane bezpośrednio z owoców zachowują swój naturalny smak i aromat przez wiele tygodni.
|