| | Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami Uwaga na skażone owoce i warzywa w diecie dzieci i dorosłych - poznaj listę tych najbardziej zatrutych pestycydami |
| |
|
|
Do kiedy dziecko karmi się mlekiem? W życiu każdego malucha przychodzi czas, kiedy żegna się on z jedzeniem, które towarzyszyło mu od pierwszych chwil życia: mleko stopniowo zastępowane jest przez „dorosłe” posiłki, a do odruchu ssania dołączane są nowe umiejętności – gryzienie, żucie i ciamkanie. |
| |
|
|
Miód w diecie dzieci Miód pszczeli tradycyjnie jest uznawany za jeden z najwartościowszych i najbardziej skutecznych lekarstw, jakie może zaoferować nam natura. |
| |
|
|
Nielubiane warzywa w diecie dziecka Pięć porcji owoców i warzyw dziennie to w przypadku wielu maluchów utopia. Marchewka przegrywa z bananem już w przedbiegach, nie mówiąc nawet o kalafiorze czy brukselce. |
| |
|
|
Olej czy masło dla dziecka? Dzieci jedzą zdrowo: Olej czy masło? Jakie znaczenie mają tłuszcze w diecie dzieci i które są najlepsze? |
| |
|
|
Dlaczego produkty pełnoziarniste są lepsze? Chrupiąca kajzerka czy bułka grahamka? Ryż oczyszczony czy pełnoziarnisty? A co z kaszkami – manna, jaglana, a może tapioka? Jakie produkty powinno jeść małe dziecko? |
| |
|
|
Jak dbać o zęby najmłodszych? W Polsce niemal 60% trzylatków i aż 85% sześciolatków ma próchnicę. Najczęstszą przyczyną wypadania zębów w pierwszych czterech latach życia dziecka jest tzw. próchnica butelkowa. |
| |
|
|
Popularne produkty dla dzieci - czy na pewno są zdrowie? W dobie powszechnej dostępności niezwykle szerokiego wachlarza produktów spożywczych dedykowanych dla dzieci warto zadać sobie pytanie: |
| |
|
|
Cukier w diecie dziecka – ukryty szkodnik czy rozdmuchany mit? Jesteś tym, co jesz – to popularne powiedzenie ma szczególne znaczenie dla najmłodszych dzieci, których organizm jest wyjątkowo wrażliwy na nowe doznania i z łatwością przyzwyczaja się do nowych smaków, a szczególnie do smaku słodkiego. |
| |
|
|
Szpinak w diecie dziecka Szpinak, nie wiedzieć dlaczego, nie należy do kategorii najpyszniejszych dziecięcych przysmaków. Może wynika to przedszkolnych doświadczeń kulinarnych, które nie zawsze pozwalają polubić to, co wcześniej nieznane. |
| |
|
|