
|
 |
|
|
|
|
Czas przed Świętami - to czas przygotowywań rozmaitych potraw i ciast. Mam dla Was przepis na przepyszne ciasto z ananasem. A oto przepis:
MEDUZA
Składniki:
SKŁADNIKI CIASTA
. 2 szklanki mąki pszennej
· 6 dużych jabłek
· 1i 1/2 szklanki cukru kryształu
· 4 jajka
· 1 szklanka siekanych orzechów
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· 1 łyżeczka sody oczyszczonej
SKŁADNIKI KREMU
· 3 żółtka
· 3 łyżki cukru kryształu
· 1 łyżka mąki ziemniaczanej
· 1 puszka ananasów
· 2 galaretki cytrynowe
· 1 kostka masła
Sposób przyrządzenia:
CIASTO WYKONANIE:
Jabłka obrać, pokroic w kostkę i zasypać 1 szklanką cukru. Białka ubić, dodać resztę cukru, żółtka, pokrojone jabłka (z sokiem, który się wytworzy), mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszać i piec w średnio nagrzanym piekarniku.
KREM WYKONANIE:
Na soku z ananasów z jednej puszki ugotować budyń z żółtek, cukru i mąki. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń. Galaretki rozpuścić według przepisu na opakowaniu;)
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
Ciasto - krem - rozłożyć ananasy z 1 i 1/2 puszki - zalać tężejącą galaretką. W środek ananasa można włożyć drylowaną wiśnię lub truskawkę.
SMACZNEGO
Życzy
Jowita Siłakowicz

|
|

|
 |
|
|
|
|
dla mnie jest to niewykonalne..  nie potrafie piec ciast zawsze wychodzi mi zakalec

|
|

|
 |
|
|
|
|
przepis bardzo ciekawy, nie znam takiego ciasta... i nigdy nie piekłam takiego chyba biszkoptu z jabłkami.... zrobię to na Nowy Rok  _________________ "Nie wszystkie prawdy są dla wszystkich uszu"

|
|

|
 |
|
|
|
|
Znam to ciasto pyszne ale inna nazwa spokojnie mozesz robic nie grozi ci zakalec

|
|

|
 |
|
|
|
|
Spróbuję z pewnością... właśnie na Nowy rok..

|
|

|
 |
|
|
|
|
nie chce mi się robić,zresztą i tak mi się nie uda,ale na pewno jest pyszne  _________________ lubię tu wracać...

|
|

|
 |
|
|
|
|
Bez obaw dziewczyny te ciasto tak fajnie się robi że o zakalcu nie powinno być mowy.

|
|

|
 |
|
|
|
|
Upiekłam ciasto na Nowy Rok, świetnie mi wyszło, chociaż ja nie spodziewałam się zakalca, gdyż podobną wersję ciasta, ale bez orzechów (salceson z jabłkami), już nieraz robiłam.
Mam tylko pytanie, to jest porcja na blachę czy na tortownicę? Ja sama robiłam w prodiżu, ale ciasto jakby ciut przy duże wyszło.

|
|

|
 |
|
|
|
|
Ostoja raczej to jest porcja na blachę - bo właśnie w niej robię i jest w sam raz, pozdrawiam gorąco

|
|

|
 |
|
|
|
|
co to jest salceson z jabłkami  _________________ lubię tu wracać...

|
|

|
 |
|
|
|
|
Taka nazwa ciasta podobne do meduzy a salceson bo wyglada jak saceson tzn jablka sa widoczne jak wczarnym salcesonie (miesnym)sa widoczne kawalki sloninki  moze nie jadlas ani nie widzialas co???

|
|