|
|
|
|
|
|
postanowiłam pierwszy raz w życiu zrobić gołąbki, ale chciałabym robić je z jakiegoś sprawdzonego przepisu i jestem ciekawa jak Wy robicie i co dodajecie? sam ryż z mięsem, a może ryż i kaszę, a może jeszcze inaczej? czekam na propozycje i przepisy, a przy okazji napiszcie jak robicie sos pomidorowy do gołąbków
|
|
|
|
|
|
|
|
Podam ci moj sposob, ja robie pol na pol ryz z mieskiem.
Mieline miesko
cebula
czosnek
ryz,
kapucha biala duza
koncentrat pomidorowy
smietana
sol,pieprz, ziele angielskie, lisc laurowy
miesko przyprawiam, wgniatam czosnek i smaze z cebulka,(dodaje ziele i listek) na sam koniec jak sie robi miekkie dolewam troche wody, dusze,
odcedzam miesko, caly sosik zostawiam
ugotowany (nie rozgotowany ryz) lacze z ze zmielinym (po upieczeniu) mieskiem, jak trzeba doprawiam sola, pieprzem.
farsz zawijam w kapuche,
proponuje klasc nie duzo, z czasem dojdziesz do wprawy i bedziesz mogla robic wieksze.
do sosiku po miesku dolewamy troche wody dadajemy koncentrat(jak chcesz wiecej sosu to wiecej wodu + kostka miesna) przyprawy i troche smietany(ja do smietany dodaje troche maki zeby byl gesty.
golabki podsmazam na oleju zeby sie zarumienila kapucha.
Smacznego
a tak na marginesie to nigdy nie jadlam z kasza, moze powinnam sprobowac.?
|
|
|
|
|
|
|
|
dzięki za przepis Jola ja już jadłam gołąbki z ryżem i kaszą i oczywiście mięsem i bardzo mi smakowały
|
|
|
|
|
|
|
|
Nie ma sprawy.
ja czasem jak mam dosc skladanie, albo poprostu ma gorszy dzien, to olewam kapuche w kladam farsz w surowa papryke, podpiekam w piekarniku kilka minutek podaje z sosikiem,
Tez pycha i duzo szybciej
|
|
|
|
|
|
|
|
świetny pomysł Jola widzę, że jesteś dobrą kucharką
|
|
|
|
|
|
|
|
moj maz twierdzi ze tak,
bardzo lubie gotowac,
|
|
|
|
|
|
|
|
to widać po Twoich postach
|
|
|
|
|
|
|
|
postanowiłam zrobić je w środę, mam nadzieję, że wyjdą, dam znać
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja robię wyłącznie z kaszą,kasza ma specyficzny smak a ryż wydaje mi się taki"bezpłciowy"i nie smakuje mi w gołąbkach.Podobny przepis jak napisała Jola czyli pół na pół z mięsem,do tego dodaję jeszcze trochę pieczarek albo grzybów do smaku.Surowe zmielone mięso podpiekam na cebuli bo lubię jak są grudki,można też dać zmielone surowe mięso,albo ugotowane i dopiero zmielone ale tak nie robię bo wtedy tego mięsa nie widać a tak jak wyżej napisałam ja muszę mieć grudki,a surowego nie dodaję też z innego powodu bo jak zostaje farsz to go po prostu wyjadamy
|
|
|
|
|
|
|
|
Ja robię z ryżem.
Składniki to; Kapusta, ryż, cebulka, czosnek, mięso ale nie mielone bo nie cierpię gołąbków z mielonym mięsem, jajko.
Sos pomidorowy to; rosołek z ugotowanego mięsa do gołąbków, koncentrat pomid., śmietana, przyprawy, mąka.
GOŁĄBKI; Parzę kapustę, gotuję mięso- często robię z kawałka łopatki, gotuję ryż. Mięso ugotowane przekręcam przez maszynkę razem z cebulką i czosnkiem, dodaję to do ryżu, dodaję jajko, przyprawy, czasami jak mam mniej mięsa to daję łyżkę smalcu takiego ze skwarkami wtedy gołąbki nie są suche. Mieszam i zawijam w liście. Układam w garnku i gotuję.
Sos; Do rosołku z ugotowanego mięsa dodaję koncentrat, śmietanę z mąką, przyprawy. Czasem odrobinę czosnku ale wtedy sos długo nie postoi.
|
|
|
|
|
|
|
|
Jola bardzo dobry przepis o dziwo udało się i gołąbki się nie rozleciały jeszcze raz wielkie dzięki
|
|