|
|
|
|
|
|
Hej dziewczyny! Czy znacie przepis na jakąś dobrą zapiekankę? Może być z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Szukam czegos orginalnego lub czegos co jeszcze nie znam ... _________________ "Nie wszystkie prawdy są dla wszystkich uszu"
|
|
|
|
|
|
|
|
hej! ja robie babe ziemniaczaną.starte ziemniaki przyprawy boczek-pychota!
|
|
|
|
|
|
|
|
A moglabys napisać szczegółowy przepis? Słyszałam o tej babce bo ona chyba jest z kuchni podlaskiej ale nie wiem dokładnie jak ją zrobić. _________________ "Nie wszystkie prawdy są dla wszystkich uszu"
|
|
|
|
|
|
|
|
robisz tak jak placki tylko odlewasz z nich nadmiar wody dodajesz pokrojony boczek posypuje serem żółtym wierzch.robie zawsze na oko więc nie podam dokładnych proporcji.napewno sie uda jak sprobojesz ją zrobić.przyprawy dodaje takie;wegeta , pieprz,maga w płynie odrobina majeranku,sól,cebula starta.czosnek dodaje nieraz do placków ale do baby nie dodaje żeby nie była za ostra.mąka pszenna ,jajka 2.ma być papka
|
|
|
|
|
|
|
|
dziękuję za przepis _________________ "Nie wszystkie prawdy są dla wszystkich uszu"
|
|
|
|
|
|
|
|
A ja Ci podam taki przepis na zapiekankę:
Podgotowujesz/tak do połowy miękkości/ w jednym garnku w osolonej wodzie ziemniaczki,w drugim marchewkę w plastrach.Na patelni na szklisto podsmazasz cebulkę.Przygotuj sobie jeszcze plastry boczku,3/4szklani mleka,jajo i przyprawy oraz troszkę oliwy do polania
Następnie w naczyniu zarodpornym układaj warstwy pokrojonych w plastry ziemniaków,potem marchwi,cebuli i plastry boczku i tak przemiennie.Zakończ wszystko oczywiście boczkiem i zalej mlekiem z rozbełtanym całym jajkiem troszkę sólisz i popieprzysz mleko,jeszcze zalej troche oliwą lub ją możesz wcześniej z mlekiem wymieszac.Wkładasz do piekarnika i zapiekasz.Ale trudno mi napisac ile czasu,bo ja sama obserwuję kiedy to mleko wyparuje,a temperatura tak ok.trochę wiecej jak 200może i 220 C .Dawno tego nie robiłam,ale jest to dobre.
|
|
|
|
|
|
|
|
mój przepis na zapiekankę z mięsa mielonego i kapusty włoskiej ,też bez ilości.
mięso mielone doprawiamy,dodajemy jajko ,bułkę i wyrabiamy.kapustę kroimy, albo szatkujemy,przelewamy gorącą wodą,tak zeby troche sie zmniejszyła .naczynie żaoodporne smarujemy olejem i układamy warstwę kapusty,mięso, zawsze kończymy kapustą.na wierzch posypujemy startym żółtym serem,dodajemy trochę przecieru pomidorowego i zalewamy rosołem z kostki. kapustę posypujemy vegetą,zapomniałam o tym. wstawiamy do piekarnika nagrzanego ok 200 st.trzymamy tak ok godz. trzeba po prostu sprawdzac.jest bardzo dobra,a jeszcze lepsza na drugi dzieŃ.mam nadzieję że nic nie pokręciłam _________________ lubię tu wracać...
|
|
|
|
|
|
|
|
moj przepis jak ktoś ma ochotę ,też może zakończyc serem jak lubi
|
|
|
|
|
|
|
|
jakie smakowitości pycha, a macie jeszcze jakiś przepis najlepiej na zapiekanke bez mięsną
|
|
|
|
|
|
|
|
sylsmi27 a może tą moją jakoś przerobisz?Może można wcześniej ugotowac soczewicę i ną przełożyc zamiast boczku?Jak myślisz pokombinuj
Właściwie ten Oli przepis chyba też można przerobic ,jeśli ktoś nie lubi mięsa i dac soczewicę Smacznie się go czyta może go zrobię któregoś dnia
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogusiu,a jak smakuje soczewica,jeszcze nigdy nie jadłam _________________ lubię tu wracać...
|
|