Jakiś czas temu na forum (
tu) padł temat ryby maślanej. Kosztowałam - ryba jest niezwykle smaczna, delikatna, bez ości, ale po tym co sama przeszłam nigdy nie odważyłabym się podać jej gościom
Warto wiedzieć, że generalnie
"Ryba maślana" to jedynie nazwa handlowa, która Klientowi nic konkretnego nie mówi, dlatego jest już przepis, że na opakowaniu "ryby maślanej" powinna zawsze znajdować się:
- nazwa naukowa,
- nazwa zwyczajowa,
- informacja dotycząca przygotowania,
- informacje o ryzyku związanym z obecnością substancji wpływających szkodliwie na przewód pokarmowy.
- miejsce odłowu
Jeśli na etykiecie brak w/w informacji chyba bezpieczniej będzie darować sobie zakup. W restauracjach także powinniśmy być informowani jaka dokładnie rybka kryje się pod nazwą "Maślana".
Uwaga! te prawdziwe "Ryby maślane" (butterfish) to wyłącznie ryby z gatunków:
- Pepritus triacantbus (american butterfish)
- Stromateus fiatola (żuwak fiatola / butterfish)
- Odax pullus (greenbone / butterfish)
- Anoplopoma fimbria (anoplopoma / sablefish)
Zamiast powyższych najczęściej jako "Rybę maślaną" nieświadomie kupujemy ryby które charakteryzują się wysoką zawartością oleju:
- Rudderfish (Centrolophus sp. / Tubia sp.)
- Escolar (Lepidocybium flavobrunneum)
- Oilfish / Kostropak (Ruvettus pretiosus)
Szkopuł w tym, że
olej ryb Escolar i Oilfish / Kostropak zawiera ponad 90% niestrawialnych wosków.
Spożycie niestrawialnego wosku u części osób może wywołać takie objawy jak: naprawdę nieprzyjemna biegunka (oleista, o różnym nasileniu), mdłości, wymioty (oczywiście oleiste), duszności, wysypka, i inne dolegliwości. Objawy pojawiają się dość szybko (1-2 godz.) i ustępują w ciągu 24 godz.
To by było na tyle, czytałam porady aby zjeść odrobinkę maślanej i czekać na reakcję, jeśli nic się nie dzieje to jesteśmy odporni i tego typu ryby śmiało możemy jeść, problem w tym, że bez wyraźnego oznakowania ryb nie będziemy w stanie stwierdzić co jedliśmy.
I jeszcze jedno - zakazane w obrocie są ryby trujące z rodzin: Tetraodontidae, Molidae, Diodontidae, Canthigasteridae sprzedawane również pod wspólną nazwą handlową "Ryba maślana".
Mam nadzieję, że nic tutaj nie pomieszałam, a mój wywód zaoszczędzi Wam godzin spędzonych na kibelku lub nad nim
Informacje źródłowe: Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Gdańsku
http://www.wsse.gda.pl_________________
pozdrawiam
Renia
edytowany: 3 razy | przez renia_b | ostatnio w dniu: 24-09-2006 15:59