|
|
|
|
|
|
mmmm, zaziki uwiodły mnie już lata temu mnie tyle, że podane były jako dip do krakersów na jednej z domowych imprezek.
oczywiście nie mogłam się oprzeć i gotowe Zaziki Dr. Oetkera też musiałam spróbować, smakują wyśmienicie z grillowaną kiełbaską
a tak przy okazji, ostatnio w KFC (powtórnie) pojawił się grecki Twister Atikos jogurtowym sosem zaziki... _________________ pozdrawiam
Renia
|
|
|
|
|
|
|
|
też na ostatnim letnim grillowaniu wypróbowałam sos Zaziki Dr. Oetkera i muszę przyznać, że jest zupełnie niezły
ale chętnie spróbowałabym oryginalnego greckiego tsatsiki
a tak przy okazji to jak robicie domowy sos zaziki? _________________ Pozdrawiam - Dalia
|
|
|
|
|
|
|
|
Az mi cierpna szczeki gdy slysze slowo "zaziki".Sos czosnkowo ogorkowy nazywa sie "DZADZYKI".Wiem bo mieszkam w Grecji od 5 lat i kuchnie grecka mam w malym palcu. A dle Dalii przepis na dzadzyki prosto z Grecji
1 duzy ogorek(starty i lekko odcisniety)
2-3 zabki czosnku
600 gr. jogurtu naturalnego(gestego)
2 lyzki oliwy z oliwek
sol, pieprz
2 lyzki posiekanego koperku.
Wszystkie skladniki wymieszac i danie jest ETIMO!(gotowe)
Kali oreksi!
|
|
|
|
|
|
|
|
Olenka napisała: |
Sos czosnkowo ogorkowy nazywa sie "DZADZYKI". |
uczciwie Ci przyznam, że nie wiem jak się powinno pisać, w każdym razie Dr. Oetker nazwał swój produkt Zaziki i nic na to nie poradzimy choćby wszystkim nam ścierpły szczenki
Olenka napisała: |
kuchnie grecka mam w malym palcu. |
Bardzo dziękujemy za przepis, nie ukrywam że chętnie skorzystałabym (pewnie nie tylko ja) z Twojego doświadczenia, więc jeśli znajdziesz natchnienie i chwilkę czasu to rozpoczynaj nowe wątki z greckimi przepisami warytmi polecenia.
pozdrawiam _________________ pozdrawiam
Renia
|
|
|
|
|
|
|
|
Olenka napisała: |
A dle Dalii przepis na dzadzyki prosto z Grecji |
ooo wilkie dzięki na pewno wypróbuję
mam tylko pytanie czy Grecy używają normalnego jogurtu naturalnego czy jest to jakiś specjalny jogurt? _________________ Pozdrawiam - Dalia
|
|