Właściwie może byc pod tym tematem,bo to też ciasto kruche.
Ciasto kruche pod szarlotkę.
-4jajka
-troszkę aromatu
-3-4szkl mąki
-1miękka margaryna do pieczenia
-1łyżka kwaśnej śmietany
-1łyżka proszku do pieczenia
-1skl cukru
Wykonanie:
Oddzielic żółtka od białek,białka wstawic do lodówki i schłodzic.
Pozostałe kładniki zagnieśc na jednolitą masę,po zagnieceniu wygląda jak plastelina
Nie powinno byc za miękkie,ani za twarde dlatego trudno określic 3 czy 4 szklanki/może tak po środku?Ja przewżnie się spieszę i robię odrazu ciasto,ale powinno się ok. 30min schłodzic w lodówce.Potem blachę wysmarowac tłuszczem i bułką tartą i dno wykładam ugniecioną masą.Można się pomęczyc i wałkowc,ale ja po kawałku rwę ciasto i palcami wklejam ugniatając robiąc po brzegach łódeczkę by tam nam nadzienie nie uciekało pod spód.Następnie kładę poduszony mus jabłkowy lub dżem z czarnej porzeczki.Chwilę to czeka, bo w międzyczasie miksuje ze szczyptą soli na sztywną pianę białka i rozprowadzam na całości nadzienia/w miarę równo/.Na samym końcu jakaś częśc/większa kula niż w dłonich damskich się mieści/ ciasta powinna zostac trzeba o to zadbac wcześniej zmieszac jeszcze z odrobiną mąki by było twardsze i dało się zcierac na grubych oczkach tarki na całości piany.Jeśli robimy z dżemem to do tej końcowej części masy można dodac kakao i góra będzie kakaowa. Całośc sypiemy przez sitko cukrem pudrem ale po wystygnięciu ciasta.Piec ok. 1godz.w piekarniku 180 C.
Aj jakoś to napisałam składniki mam spisane,ale wykonanie miałam w głowie.
Jeśli chodzi o mus jabłkowy dostaję od mamy co roku na zimę gotowe słoiki.
edytowany: 2 razy | przez Bogusława | ostatnio w dniu: 06-08-2007 19:51