|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Podanie właściwie wybranego wina do odpowiedniego dania powinno być przedmiotem szczególnej uwagi gospodarza domu, gdyż smak nawet najlepszej potrawy może być zepsuty przez podanie niewłaściwego napoju; również i najlepszy trunek nie będzie właściwie oceniony, jeżeli będzie towarzyszył nieodpowiedniej potrawie. Błędem jest więc podanie zarówno czerwonego wina do białej ryby (duża ilość zawartego w winie garbnika utrudnia strawienie ryby), jak również podanie białego wina do rostbefu lub polędwicy.
Zasady powiązania odpowiedniego gatunku wina z jadłospisem były dawniej bardzo ściśle ustalone, obecnie jednak nie są już tak skrupulatnie przestrzegane. Pokrótce można je streścić w następujący sposób:
1. Przed posiłkiem podaje się wina pobudzające apetyt, tzw. aperitify, jak różnego rodzaju wermuty (wytrawne i słodkie)
2. Do przekąsek - wina białe wytrawne.
3. Do ryb i białego mięsa lub drobiu - wina stołowe białe półwytrawne.
4. Do pieczystego i dziczyzny - wina czerwone wytrawne.
5. Do serów - wina czerwone półwytrawne.
6. Do owoców, orzechów, ciast i deserów - wina słodkie i półsłodkie zarówno białe jak i czerwone.Choć ja wolę białe.
Osobne miejsce zajmuje szampan, który pasuje prawie do wszystkich dań, jednak zwykle podaje się do przed lub po posiłku, a więc do deserów.
|
|
|
|
|
|
|
|
Dodam również że ważny jest kieliszek w jakim podajemy wino.
DO WINA BIAŁEGO: najlepiej nadają się kieliszki na średniej nóżce,z małą czaszą(przyponinające kształt tulipana)dzięki której wino dłużej utrzymuje odpowiednią niską temperaturę.
DO WINA CZERWONEGO: kieliszek powinien być bardziej pękaty(na wyższej nóżce)ponieważ dzięki większej pojemności czaszy,więcej tlenu dostaje się do wina i uwydatniają się wtedy jego walory smakowe i zapachowe.
DO SZAMPANA: te kieliszki są ogólnie znane lecz ja polecałabym wysokie i wąskie aby dobrze się pienił i nie wietrzał zbyt szybko.
edytowany: 3 razy | przez bogulka | ostatnio w dniu: 27-08-2006 15:09
|
|
|
|
|
|
|
|
Wow prawdziwa specjalistka nam się trafiła
Bogulka może zatem polecisz jakieś dobre, białe i naprawdę słodkie wino? _________________ Pozdrawiam - Dalia
|
|
|
|
|
|
|
|
www.e-drinks.com.pl/wino/kultura_spozywania_win.html
|
|
|
|
|
|
|
|
Dalia napisała:Bogulka może zatem polecisz jakieś dobre, białe i naprawdę słodkie wino?
Jeżeli takowe lubisz to pytaj w sklepach o hiszpański Muscat,są słodkie i półsłodkie,ewentualnie tokaje np.Aszu 3 put,albo Szamorodny,a dla początkujących zaproponuję też hiszpańskie (jestem ich zwolenniczką)"Campo dulce" albo "Senorio de valsan" Rewelacja dla smakoszy słodkości-polecam cena ok 20 zł.
edytowany: 5 razy | przez bogulka | ostatnio w dniu: 03-09-2006 16:43
|
|
|
|
|
|
|
|
Bogulka, bez obrazy ale zerknij do akapitu Cytowanie tekstu w odpowiedziach jest tam dokładnie opisane jak cytować inne osoby na forum. _________________ pozdrawiam
Renia
edytowany: 1 raz | przez renia_b | w dniu: 04-09-2006 0:37
|
|
|
|
|
|
|
|
Ok,dzięki
|
|
|
|
|
|
|
|
Wina półsłodkie na wesele mamy już wybrane, ale zastanawiamy się jeszcze nad kilkoma butelkami wina półwytrawnego, bo może nie wszyscy goście lubią słodkie wina.
Bogulka skoro pracujesz w sklepie z alkoholami pewnie mi coś doradzisz najlepiej jakby było półwytrawne, czerwone, z lekką nutą śliwki lub wiśni, czekam na propozycje, z góry dziękuję za pomoc _________________ Pozdrowienia dla Misia
edytowany: 1 raz | przez Tortina | w dniu: 09-10-2006 15:54
|
|
|
|
|
|
|
|
To zależy jaką chcesz kwotę przeznaczyć na to,bo naprzyklad jest bardzo dobre nazywa się Castel VDP(Francja)cena ok.17.50zł następne,Don Barosso(Hiszpania)ok.10.60zł może być także Montemediano(Hiszpania)około 13zł Wszystkie te wina próbowałam(choć nie przepadam za czerwonymi)w smaku nie pamiętam czy była nuta śliwki czy wiśni ale są łagodne(czytaj nie kwaśne)mają ładny kolor i zostaje "dobry posmak"w ustach.Ceny oczywiście podałam Ci z mojego sklepu,a wiesz jak teraz jest z cenami,musisz "polować" po sklepach zanim coś kupisz.Pod postem załączony jest mój e'mail,pisząc na niego z pewnością otrzymasz więcej wiadomości.
Pozdrowienia Bogulka
ps.
czy o szampanach też pomyślałaś?
edytowany: 2 razy | przez bogulka | ostatnio w dniu: 10-10-2006 21:55
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzięki Bogulka za informacje na początek spróbuję Castel VDP, może przypadnie mi do gustu
tak mamy już zamówionego szampana dla gości: "Martini Asti" białe, słodkie, natomiast my wypijemy "Joseph Perrier Champagne Demi-Sec", dostaliśmy go w prezencie, więc będzie doskonała okazja, żeby go spróbować _________________ Pozdrowienia dla Misia
|
|