w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
data publikacji: 23-03-2018 r.
Wiosną chcemy poczuć się lekko. Stajemy się bardziej aktywni i więcej czasu spędzamy na dworze, zakładając coraz mniej warstw ciepłych ubrań.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Także nasze menu zwykle zmieniamy na lżejsze. Doskonałą bazą do jego skomponowania są makarony. Ich liczne kształty i rodzaje inspirują do przygotowania wiosennych sałatek, delikatnych dań głównych czy zup. Z łatwością połączymy makaron z ulubionymi dodatkami: świeżymi warzywami i owocami, mięsem, rybą, owocami morza czy egzotycznymi przyprawami. Ekspert podkreśla też, że oprócz tysiąca inspiracji do przygotowania smacznych posiłków, makarony stanowią źródło cennych składników mineralnych, witamin z grupy B oraz wartościowej energii, której czasami brakuje nam w okresie wiosennego przesilenia.



Kiedy na dworze robi się cieplej chętnie korzystamy ze słońca za którym tęskniliśmy i więcej czasu spędzamy w ruchu, na świeżym powietrzu. Jednocześnie na dno szafy chowamy zimowe okrycia, wyjmując z niej ubrania lżejsze, bardziej kolorowe. Również w naszym menu dokonujemy wiosennej zmiany: stawiamy na potrawy lekkie i mniej rozgrzewające, za to coraz więcej jemy np. sałatek makaronowych, w których pojawiają się świeże nowalijki. Komponując jadłospis w ten sposób oraz zwiększając aktywność fizyczną, przygotowujemy się do nadejścia upragnionego lata.

Znakomitym pomysłem na urozmaicenie i wzbogacenie wiosennego menu są potrawy na bazie makaronu – przysmaku lubianego i prostego w przygotowaniu, który doskonale łączy się z różnymi dodatkami. Makarony należą do przetworów zbożowych – jednej z podstawowych grup spożywczych obecnych w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, zaraz po warzywach i owocach. Jak zalecają specjaliści, produkty zbożowe powinny pojawiać się w większości z rekomendowanych 5 codziennych posiłków.1 Wciąż jednak nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że makarony to cenny wartościowy element diety. Zaledwie 21% badanych wie, że wspierają one pracę układu pokarmowego, a aż 16% wciąż uważa, że – ze względu na zawartość glutenu są to produkty niewskazane. Z kolei 60% badanych twierdzi, że wartościowy jest tylko makaron pełnoziarnisty, co nie jest prawdą, bo jego spożywanie ma związek z konkretnymi wskazaniami dietetycznymi. Natomiast świadomych faktu, że stanowi on porcję dobrej energii jest 55% badanych.2

Różne rodzaje, setki kształtów
Tymczasem, jak zauważa ekspert akcji „Zboże smakuje i inspiruje” dr hab. Dariusz Włodarek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie – Makarony urozmaicą nasz jadłospis nie tylko ze względu na setki dostępnych kształtów, ale też bogactwo różnych rodzajów, wśród których na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Na przykład, w zależności od tego, z jakiej mąki powstały wyróżniamy makarony żytnie, pszenne, ale też gryczane, orkiszowe czy kukurydziane, które nie zawierają glutenu. Tak więc osoby, które ze względów zdrowotnych nie mogą go spożywać nie muszą rezygnować z potraw z makaronem. Należy jednocześnie pamiętać, że gluten jest szkodliwy dla osób z celiakią i nieceliakarną nadwrażliwością na gluten. Pszenicę muszą wyeliminować osoby na nią uczulone. Zatem dotyczy to tylko osób, u których lekarze zdiagnozowali powyższe glutenopatie.. Pozostali bez obaw mogą jeść wszystkie rodzaje tego produktu. Z kolei ze względu na stopień przemiału ziarna wyróżniamy makarony pełnoziarniste i z mąki białej. Te drugie mogą okazać się lepsze dla osób mających problemy z pracą przewodu pokarmowego oraz, u których wskazane jest stosowanie diety lekkostrawnej. Natomiast makarony pełnoziarniste są polecane zwłaszcza osobom z zaparciami gdyż dostarczają błonnika mającego wpływ na złagodzenie tej dolegliwości. Na rynku dostępne są także produkty z dodatkiem suszonych warzyw, a nawet kakao.

Źródło cennych składników odżywczych i wartościowej energii
Bogactwo kształtów i rodzajów to nie jedyne zalety makaronów. Podobnie, jak inne produkty zbożowe, także makaron stanowi źródło wartościowego błonnika, który m. in. pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz odgrywa ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego.3 Daje też uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu łatwiej nam nie podjadać między posiłkami. Makaron dostarcza również węglowodanów złożonych, czyli wartościowej energii, która uwalniana stopniowo także chroni nas przed atakami wilczego głodu. Poza tym makarony zawierają pochodzące z ziaren i ważne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu składniki odżywcze, w tym witaminy z grupy B i składniki mineralne. Na przykład zjadając 100g pełnoziarnistego makaronu dostarczamy sobie m. in. manganu – minerału przyczyniającego się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, fosforu – koniecznego w metabolizmie kości i zębów, czy żelaza – składnika istotnego dla prawidłowego przebiegu funkcji poznawczych i sprawności intelektualnej oraz do właściwego funkcjonowania systemu immunologicznego, a także krwiotwórczego – podkreśla ekspert.

Tysiące kulinarnych inspiracji
Zarówno liczne kształty, jak i rodzaje makaronów stanowią setki inspiracji do stworzenia lekkich, a jednocześnie pełnowartościowych potraw: nie tylko sałatek, które mogą się także stać alternatywą dla typowego II śniadania, ale również zup powstałych ze świeżych warzyw czy delikatnych dań głównych. Dr hab. Dariusz Włodarek – Warto zabrać ze sobą do pracy makaronową sałatkę. Schłodzone produkty skrobiowe, w tym makarony są bowiem dobrymi prebiotykami, ponieważ schłodzenie skrobi sprawia, że staje się ona bardziej oporna dla naszych enzymów trawiennych. To powoduje, że jest ona znakomitym posiłkiem dla dobrych bakterii, które żyją w naszym jelicie grubym. Poza tym makarony dobrze łączą się z innymi produktami, których nie powinno zabraknąć w naszym codziennym menu: warzywami i owocami, a także nabiałem, mięsem czy rybami. Pamiętajmy też, iż jest to częsty i niezwykle wartościowy składnik wszelkiego rodzaju zup.

Dania z makaronem to także dobry sposób na małych niejadków. Dzieci zwykle lubią makaron, zatem łącząc go z innymi, wartościowymi produktami, których jedzenia w innej formie najmłodsi czasem unikają, stworzymy potrawy kolorowe, zachęcające do jedzenia, a jednocześnie pełne witamin i innych, ważnych składników odżywczych – puentuje ekspert.

Podsumowując – z makaronem z łatwością stworzymy pełnowartościowe i smaczne dania, które zaspokoją każdy kulinarny gust: lubiący smaki kuchni polskiej podadzą go z tradycyjnymi dodatkami, preferujący smaki śródziemnomorskie chętnie sięgną po klasyczne spaghetti, a miłośnicy egzotyki z łatwością połączą makaron z przysmakami kuchni azjatyckiej. Dzięki makaronowym daniom nasza wiosenna kuchnia na pewno nie będzie nudna!

Poniżej propozycja na danie z makaronu pełnoziarnistego z pesto z bobu, z krewetkami i bazylią.
Składniki
- 250 g makaronu pełnoziarnistego
- 500 g bobu (mrożonego lub świeżego)
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 200 g krewetek (najlepiej surowych)
- 1 szklanka listków świeżej bazylii (kilka zostawić do dekoracji)
- 50 g tartego parmezanu (oraz odrobina do dekoracji)
- 1/2 szklanki orzechów piniowych (dodatkowo odrobina do dekoracji)
- 1/2 szklanki oleju (mało aromatycznego, np. rzepakowego)
- otarta skórka cytryny z 1 sztuki (cytryna dokładnie umyta i sparzona wrzątkiem, ścieramy tylko żółtą część, biała powoduje gorzknienie dania)
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała szalotka
- 2 łyżki oliwy
- ½ szklanki wody
- sól, pieprz, najlepiej świeżo mielony

Wykonanie
1. Bób gotujemy, a gdy ostygnie obieramy.
2. Makaron gotujemy al dente, przecedzamy, pozostawiamy ½ szklanki wody, może się przydać dla uzyskania odpowiedniej gęstości pesto.
3. Kilka ziaren bobu odkładamy do dekoracji, resztę miksujemy z olejem, orzechami oraz czosnkiem, serem, skórką z cytryny i bazylią. Kilka listków bazylii zostawiamy do dekoracji.
4. W razie konieczności, gdyby sos był zbyt gęsty, można podlać go wodą pozostałą po ugotowaniu makaronu.
5. Makaron odcedzamy, mieszamy z pesto, listkami bazylii oraz parmezanem. Doprawiamy do smaku.
6. W międzyczasie obieramy krewetki z pancerzyków, usuwamy ciemną nitkę jelita, ponieważ pozostawiona sprawi, że danie będzie gorzkie.
7. Pomidory kroimy, cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
8. Oliwę rozgrzewamy, dodajemy szalotkę, chwilkę szklimy, dodajemy pomidory, całość dusimy ok. 7 minut. Po tym czasie dodajemy krewetki, wodę i dusimy ok. 5 minut do zagęszczenia sosu.
Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Życzymy smacznego!

autor: / źódło: / opracowanie:
Lubella S.A.
ostatnio dodane:


Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?Zdrowo i bez chemiiLista warzyw i owoców zatrutych pestycydamiJak dbać o skórę powiek?Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?Dziewczyna we mgle
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Zestaw do masażu antycellulitowego
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Moda ślubna 2018
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Makarony – wartościowa baza wiosennego menu



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Zdrowo i bez chemii
Zdrowo i bez chemii
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Lista warzyw i owoców zatrutych pestycydami
Jak dbać o skórę powiek?
Jak dbać o skórę powiek?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Jak urządzić wnętrze z myślą o pupilu?
Powerbank duchowy
Dość katolipy!
Czarujący świat Spark Silver Jewelry
Zestaw do masażu antycellulitowego
Jak opanować nerwy przed rozmową kwalifikacyjną?
Czy lojalność wobec pracodawcy popłaca?
Historia Bez Cenzury powraca z nową książką!
Antyoksydanty w herbacie
Odporność Twojego dziecka na 6+
O co zapytać podczas rozmowy kwalifikacyjnej?
CV do poprawki
Czekolada i dżem
Technologia cyfrowa niszczy wzrok!
Zdrowa alternatywa dla napojów z cukrem
Zachowaj młody wygląd na dłużej
Wartka akcja, szybkie pościgi i masa śmiechu!
Moda ślubna 2018
Dziewczyna we mgle
Zachwycające rzęsy
Mokrego Dyngusa!
Życzenia wielkanocne
Przygotuj śniadanie inaczej niż zwykle!
Wiosenne porządki
Co wielkanocny zajączek przyniesie maluchom?
Sprzątanie wolne od chemii!
Dlaczego warto pić zieloną herbatę na wiosnę?
Test lakierów żelowych
Wody perfumowane - test
Danie na wielkanocny obiad
Wielkanoc na świecie
Jak często trzeba badać wzrok?
Fryzura gotowa w 2 minuty
Makarony – wartościowa baza wiosennego menu
Jak zadbać o swoje ciało wiosną?
Dlaczego warto jeść buraki?
Czym są antyoksydanty i gdzie ich szukać?
Tydzień Czystych Okien
3 rzeczy, których Twoje dziecko nie nauczy się z podręczników
Jak zacząć szukać nowej pracy po zwolnieniu?
Fleksitarianizm
Piekarnik czy kuchnia wolnostojąca?
Historia, która musiała trafić na ekrany!
Możesz wszystko, co tylko sobie wyobrazisz.
Porost islandzki w trosce o zdrowe gardło
Zadbaj o lepszy sen
Czytaj i słuchaj!
Trendy kulinarne na rok 2018
W stronę przyszłości

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

Super Prezent

© 2006-2018 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB