w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Kapusta - pełna witamin i kulinarnych inspiracji
data publikacji: 29-01-2018 r.
Pochodzenie kapusty jest ściśle związane z krajami Basenu Morza Śródziemnego. To właśnie z tych terenów dotarła do niemal wszystkich państw Europy.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Do Polski, za pośrednictwem kuchni niemieckiej, trafiła ok. XIV wieku. Natomiast już setki lat temu poznano jej dobroczynne właściwości.

Mówiąc o zaletach kapusty, często wymieniamy takie aspekty jak cena i smak. Natomiast nie kojarzymy jej z produktem, z którego można wyczarować specjalne rarytasy. Niesłusznie – różne gatunki kapusty mogą stanowić doskonały element inspirującej kuchni. Zima to idealny czas na przygotowanie pysznych i pożywnych dań z wykorzystaniem kapusty. Zainspiruj się przepisami Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, i rozgrzej swój organizm!

Ukryty skarb

Co kryje w sobie ta roślina? Każda odmiana kapusty to skarbnica witamin z grupy B. Zawiera duże ilości witaminy C, dlatego spożywanie dań z wykorzystaniem tego warzywa może przyczynić się do ochrony naszego organizmu przed infekcjami. To także nieocenione źródło witamin E i H. Zawiera również dużo substancji mineralnych, jak potas, fosfor, magnez, sód, wapń, żelazo i mangan. W Polsce do najbardziej popularnych odmian kapusty należą:

kapusta włoska – ciemnozielona, o charakterystycznym ostrawym smaku. Warto ją spożywać m.in. ze względu na zawartość luteiny. To właśnie z kapusty włoskiej można przygotować przez wszystkich znane i lubiane gołąbki. „Aby podczas gotowania się nie rozpadały, należy pamiętać o tym, żeby kłaść je „zamknięciem” do dołu, na górze zaś gładką częścią liścia. Gołąbki muszą być ułożone blisko siebie”, radzi szef kuchni Knorr.

kapusta biała – najbardziej znana i najczęściej wykorzystywana odmiana tego warzywa. Można jadać ją przez cały rok – zarówno w formie kiszonek, jak i ugotowaną czy smażoną. To właśnie z niej przygotowuje się tradycyjne polskie dania: bigos, łazanki, tradycyjne gołąbki czy farsz do pierogów.

kapusta czerwona (modra) – nieodłączny element kuchni śląskiej. Charakteryzuje ją wyrazisty kolor i smak. Stanowi idealny dodatek do większości potraw. Jak wskazuje Piotr Murawski, kulinarny ekspert, najlepiej smakuje ugotowana, w towarzystwie kwaśnych dodatków, np. jabłka czy octu.

kapusta pekińska – bardzo popularna w kuchni azjatyckiej. Na gruncie polskim idealnie sprawdza się jako składnik wielu sałatek i surówek. Cechuje ją delikatny smak i niska kaloryczność.
brukselka – mimo swoich niewielkich rozmiarów, posiada dużo dobroczynnych składników odżywczych, np. kwas foliowy. Najczęściej wykorzystywana jako dodatek do zup warzywnych czy zapiekanek.
Jaką kapustę wybrać?

Bardzo ważne, aby zakupione przez nas warzywo było świeże. Należy zwrócić przede wszystkim uwagę na wygląd liści. Te zwiędnięte, w przypadku kapusty białej w kolorze żółto-brązowym, świadczą o tym, że zalega ona w sklepie czy na bazarze już bardzo długo. Warto spojrzeć też na to, czy liście nie są zbite. W takim wypadku trudno rozdzielić je od siebie.

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Jednogarnkowe danieDieta na mocne nerwySporty zimowe w okularachPiękna skóra to skóra nawilżonaW tym roku się uda!Postanowienie noworoczne: zwalniam!
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Super zboża powracają na nasze stoły!
Zdrowe jelita
Fermentacja i kiszonki
Nie odżywiaj swojego raka
Wyjątkowa biżuteria na Walentynki
Wybierz upominek dla drugiej połówki
Walentynkowy lipart
Literackie walentynki
Wyposażenie łazienki
Poczuj miętę na wiosnę!
Gotuję, nie marnuję
Marchew i groszek w nietypowym wydaniu
Chwila odpoczynku przy małym dziecku?
10 prostych sposobów na oszczędzanie wody w domu
Barbie On The Go – nowa linia zabawek od Mattel
Bezpieczne ferie 2018
Roślinny kabaret. Botanika i wyobraźnia
Ekstrakt pokrzywy - działa cuda
Triki, które pomogą Ci szybko i bez wysiłku sprzątnąć po karnawałowym przyjęciu



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Kapusta - pełna witamin i kulinarnych inspiracji



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Piękna skóra to skóra nawilżona
Piękna skóra to skóra nawilżona
W tym roku się uda!
W tym roku się uda!
Postanowienie noworoczne: zwalniam!
Postanowienie noworoczne: zwalniam!
Mama idealna
Mama idealna
Walentynkowy lipart
Literackie walentynki
Wyposażenie łazienki
Poczuj miętę na wiosnę!
Jednogarnkowe danie
Gotuję, nie marnuję
Dieta na mocne nerwy
Sporty zimowe w okularach
Ślubny blask
Marchew i groszek w nietypowym wydaniu
Chwila odpoczynku przy małym dziecku?
10 prostych sposobów na oszczędzanie wody w domu
Barbie On The Go – nowa linia zabawek od Mattel
Bezpieczne ferie 2018
Roślinny kabaret. Botanika i wyobraźnia
Ekstrakt pokrzywy - działa cuda
Triki, które pomogą Ci szybko i bez wysiłku sprzątnąć po karnawałowym przyjęciu
Przygotuj karnawałową kreację
Efektowne przekąski
Do kiedy dziecko karmi się mlekiem?
Jak wybrać oczyszczacz powietrza?
Haftowane gałgany
Rozmowa kwalifikacyjna
10 powodów, dlaczego warto odwiedzić Kraków zimą
Naprawi relacje z siostrą?
Buraki zapiekane z serem owczym
Trendy 2018 branża beauty
Jak się odnaleźć w nowej pracy?
Powrót do formy i wagi w Nowym Roku
Kapusta - pełna witamin i kulinarnych inspiracji
Gołąbki z serem wędzonym i kaszą jaglaną
Roladki z bakłażana z czerwoną papryką i kozim serem
Jak nie stresować się poszukiwaniem pracy - techniki
Krupnik staropolski z mięsem
Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym
Kiedy zorganizować ślub i wesele - wybierz odpowiednią porę roku
Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
10 zasad zdrowej kuchni dla Babci i Dziadka
Pełna profeska
Prezent dla Babci i Dziadka!
5 kroków, aby zabłysnąć w karnawale!
Dorota Wellman spotkała się z czytelnikami
Przygotuj swój dom na karnawał
Przeprowadź leśne śledztwo z komisarzem Gordonem!
Naturalne rozwiązanie problemów skórnych u dzieci
Lagom, hygge, lykke, ikigai…
Pszczółkę Maję: Miodowe igrzyska
Kobiety mafii

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2018 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB