w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Grzyby w jesiennej kuchni
data publikacji: 23-09-2017 r.
Borowiki, kurki, podgrzybki, maślaki… Jesienny stół pachnie świeżymi grzybami. To tradycyjny polski przysmak, który w kuchni znajduje wiele zastosowań.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Oprócz gotowania, pieczenia czy smażenia świeżych grzybów doskonale nadają się one również do suszenia, marynowania, mrożenia, a nawet kiszenia. Dzięki temu ich smakiem możemy się cieszyć przez cały rok. Połączone z innymi, wysokiej jakości składnikami, np. mięsem, warzywami czy makaronem doskonale urozmaicą i wzbogacą, nie tylko jesienne menu.



W Polsce dania z grzybami od wieków są obecne w kuchni tradycyjnej. Doskonale sprawdzają się jako główny składnik potraw, dodatek w sosach, nadzienie do pierogów czy pieczeni. Bez barszczu z grzybowymi uszkami albo kapusty z grzybami wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii, a marynowane są tradycyjną przekąską w czasie wesołych imprez z przyjaciółmi. Coraz więcej osób poszukuje też nowych, inspirujących pomysłów na dania z udziałem grzybów.

Grzyby z makaronami – 1000 jesiennych inspiracji
Mięsa, świeże warzywa, kasze czy makarony – składników, z którymi możemy łączyć grzyby jest dużo. Jednak, aby w pełni cieszyć się ich smakiem powinniśmy zadbać, by wszystkie produkty były wysokiej jakości. Tylko w ten sposób podkreślimy charakterystyczny smak i aromat grzybów. Doskonałym wyborem będą np. makarony Lubelli. Powstają z wysokiej jakości pszenicy, a dzięki specjalnemu procesowi mielenia ziarna są należycie twarde i doskonale sprężyste. Z kolei odpowiedni proces suszenia sprawia, że nie sklejają się, zachowują swój naturalny kolor i pyszny smak. Oprócz makaronów klasycznych, do potraw z grzybami warto wypróbować także makarony Lubella Pełne Ziarno, w których zachowane zostały wszystkie, znajdujące się w łusce ziaren, wartości odżywcze – witaminy i minerały. Ich wyjątkowy smak doskonale komponuje się z jesiennym przysmakiem.

Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella proponuje 2 grzybowe potrawy na jesienny stół: borowiki połączone z makaronem Lubella Wstążki Długie, aromatycznym estragonem, białym winem i śmietaną to doskonała propozycja np. na uroczysty obiad czy eleganckie przyjęcie oraz grzybową carbonarę z makaronem Lubella Spaghetti Pełne Ziarno – to świetny pomysł na szybki, rodzinny obiad lub wizytę niespodziewanych gości.
Makaron Lubella Wstążki Długie, borowiki, estragon, białe wino i śmietana

POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Wstążki Długie 1 opakowanie
borowiki 600g
płatki parmezanu 50g
cebula 1 sztuka
estragon 1 pęczek
białe wino 120ml
śmietana 36% 300ml
masło 50g
sól i pieprz do smaku

Czas przygotowania: 25 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając pół kubka wody z gotowania.
2. W międzyczasie…
Grzyby oczyść i wypłucz kilka razy w zimnej wodzie. Dobrze osusz i pokrój na duże kawałki. Cebulę drobno posiekaj. Rozgrzej dobrze patelnię i smaż borowiki na maśle, na mocnym ogniu – nie mieszaj zbyt często. Dodaj cebulę, smaż chwilę, a następnie dolej białe wino – na mocnym ogniu, by alkohol odparował.
3. To już prawie meta!
Dodaj do sosu makaron, estragon, sól, pieprz i gotuj, aż trochę zgęstnieje. Podawaj z parmezanem.
Brawo! Oto Twój przysmak z borowikami.

Uwaga: jeśli sos zgęstnieje za bardzo, dodaj odrobinę wody pozostałej z gotowania makaronu.

Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti – grzybowa carbonara z żółtkiem


POTRZEBUJESZ:
Makaron Lubella Pełne Ziarno Spaghetti 1 opakowanie
kurki (lub inne świeże grzyby) 400g
wędzony boczek surowy 250g
parmezan 100g
czosnek 4 ząbki
żółtka 4 sztuki
masło 30g
sól i pieprz do smaku


Czas przygotowania: 25 minut

DO DZIEŁA!
1. Na pierwszy ogień…
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu.
2. W międzyczasie…
Kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę.
3. To już prawie meta!
Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.
Brawo! Oto pyszna carbonara. Zaproś znajomych, niech też spróbują!

KUCHENNE TRIKI


Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella podpowiada też jak sprytnie oddzielić żółtko od białka oraz podaje prosty przepis na ukiszenie grzybów pozostałych z przygotowania naszych makaronowych przysmaków.

– Żółtka bezpieczniej oddzielić od białek rozbijając najpierw cale jajko do miski, a potem podnosząc samo żółtko ręką, tak by białko przepłynęło przez palce, a żółtko zostało w dłoni – radzi ekspert Lubelli. – Z kolei, jeśli po przygotowaniu potrawy zostaną jeszcze grzyby, polecam je ukisić. W tym celu zagotuj 1 litr wody z 20g soli i wystudź. Dodaj do naczynia z wodą 2 ząbki czosnku, gałązkę tymianku, ziele angielskie, liść laurowy i grzyby. Przyciśnij talerzem i odstaw w temperaturze pokojowej na 3-5 dni, a potem przełóż do lodówki. Można też dodać kilka łyżek soku z kiszonej kapusty, żeby pomóc zacząć fermentację. Kiszone grzyby nadają się do sałatek i jako dodatek do wędlin.

autor: / źódło: / opracowanie:
Lubella S.A.
ostatnio dodane:


Świąteczne prezenty? Naturalnie!Zdrowa wodaMagia natury zaklęta w kosmetykach wegańskichSoraya tauryNOWA ENERGIAWybierz świąteczne prezentyS.O.S. dla farbowanych włosów
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Jak przedłużyć czas świątecznych przyjemności kulinarnych?
Jak zachować świeżość w tym gorącym, przedświątecznym czasie?
Jak nauczyć dziecko zdrowego odżywiania?
Powieść, której nie można się oprzeć!
Jak zaplanować sprzątanie przed świętami?
Polki nie chcą starzeć się z godnością
Mąka na święta – jak wybrać właściwą?
Prawidłowe odżywianie
Przepisy na świątecznego buraka
Leki złożone na przeziębienie
Właściwości zbóż prezentuje dietetyk
Miód w diecie dzieci
Wpływ ruchu na rozwój mowy
Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku
Okulary „zerówki” – czy nie szkodzą oczom?
Szynka w miodzie z goździkami
Drobne przekąski nie tylko dla dzieci
Jak leczyć choroby autoimmunizacyjne?
Mały katar, duże wyzwanie – jak pielęgnować nosek dziecka?



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Grzyby w jesiennej kuchni



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Soraya tauryNOWA ENERGIA
Soraya tauryNOWA ENERGIA
Wybierz świąteczne prezenty
Wybierz świąteczne prezenty
S.O.S. dla farbowanych włosów
S.O.S. dla farbowanych włosów
Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym
Klopsiki z kaszy jaglanej w sosie pomidorowym
Jak nauczyć dziecko zdrowego odżywiania?
Powieść, której nie można się oprzeć!
Jak zaplanować sprzątanie przed świętami?
Polki nie chcą starzeć się z godnością
Mąka na święta – jak wybrać właściwą?
Prawidłowe odżywianie
Przepisy na świątecznego buraka
Wybierz świąteczne prezenty! Konkurs
Świąteczne prezenty? Naturalnie!
Zdrowa woda
Leki złożone na przeziębienie
Właściwości zbóż prezentuje dietetyk
Miód w diecie dzieci
Wpływ ruchu na rozwój mowy
Pieczona karkówka z mięsem mielonym po włosku
Okulary „zerówki” – czy nie szkodzą oczom?
Magia natury zaklęta w kosmetykach wegańskich
Szynka w miodzie z goździkami
Drobne przekąski nie tylko dla dzieci
Jak leczyć choroby autoimmunizacyjne?
Mały katar, duże wyzwanie – jak pielęgnować nosek dziecka?
Komórki macierzyste jabłoni
Koncentrat w saszetce
Zestaw startowy od hi hybrid
Dlaczego terapie łączone dają jeszcze lepsze rezultaty?
Święta z rodzinką.pl
„Razem Możemy Więcej” – akcja Endo dla Fundacji Spełnionych Marzeń rozpoczęta!
Black Friday i Cyber Monday
Zimowe dodatki w wersji DIY
Jak dbać o oczy w wieku dojrzałym?
Spacer w markecie lub galerii handlowej z niemowlakiem?
Przytulne wnętrze w stylu hygge
Damy polskiego imperium - konkurs
Kobiety, które zbudowały mocarstwo
Jesienne trendy
Popraw witalność i jędrność skóry
W walce z jesienno-zimową infekcją
Dynia królowa jesieni – jak ją przyrządzić i wykorzystać wszystkie walory?
Jak przygotować Halloweenowe przyjęcie dla najmłodszych?
Jak skomponować wartościowy podwieczorek dla dziecka?
Jak posprzątać groby?
Na pomarańczowo, czyli zapiekanka z dynią
5 sposobów na pokonanie jesiennej chandry
Zmiana diety na jesień
Dopasuj biżuterię do dekoltu
Jak znaleźć pracę?
Dla ochrony skóry przed szkodliwym działaniem zanieczyszczeń cywilizacyjnych
Popularne witaminy w nowoczesnej odsłonie!

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2017 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB