w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Niedzielny obiad z grilla
data publikacji: 15-05-2017 r.
Pyszne zaskoczenie! 5 pomysłów na uroczyste dania z grilla Majowe weekendy to najlepszy czas na… rodzinnego grilla, także w ramach obiadu! Soczyste mięsa z rusztu i grillowane warzywa będą przebojem na rodzinnym stole.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

A jeśli pogoda zrobi nam psikusa, możemy przygotować dania grillowane w piekarniku lub na patelni grillowej.



Przekąska czas-start!

Podczas rodzinnego świętowania, zanim goście porządnie zgłodnieją, przyda się smakowita przekąska, taka jak grillowane skrzydełka z pikantną salsą. „Zamiast skrzydełek możemy użyć innych elementów kurczaka, np. pałek – pamiętajmy, że wtedy czas grillowania wydłuży się” – poleca szef kuchni Knorr. Salsę do kurczaka przygotowuje się z ananasa, cebuli, chili i dodatku limonki:

Grillowane skrzydełka z ostrą salsą

Składniki:

25 skrzydełek
Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
ananas świeży
cebula czerwona
papryczka chilli
kolendra świeża
sok z 1 limonki
8 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:

Umyte skrzydełka osusz papierowym ręcznikiem, następnie ostrym nożem ostrożnie odetnij końcówki, tzw. lotki. Te możesz wykorzystać do rosołu.
Oliwę (5 łyżek) wymieszaj z przyprawą do grilla Knorr, aby nadać smak – powstałą marynatą polej skrzydełka i dokładnie wymieszaj.
Zamarynowane skrzydełka ułóż na rozgrzanym grillu i smaż ok. 25 minut obracając co chwilę.
Przygotuj salsę: ananasa obierz pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Cebulę pokrój w drobna kostkę a chilli posiekaj. Wszystko razem połącz w misce, dodaj syrop klonowy, 3 łyżki oliwy, sok z limonki oraz pokrojoną drobno kolendrę. Wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki. Gotowe skrzydełka przełóż na półmisek – na wierzch wyłóż ananasową salsę i podawaj.
Alternatywa? Chrupiące pałki z kurczaka! To danie, które szczególnie uwielbiają dzieci. Pałki najpierw zanurza się w aromatycznej marynacie z dodatkiem cytryny, rozmarynu i tymianku.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną

Składniki:

8 pałek z kurczaka
Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
kilka gałązek tymianku
kilka gałązek rozmarynu
2 cebule
cytryna
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym niewielkim nożem natnij skórę wokół kostki.
Przyprawę Knorr, aby nadać aromatu, połącz z olejem i wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka, cytrynę w plastry, zioła porwij w ręku.
Pałki natrzyj w naczyniu przygotowaną marynatą, dodaj pokrojoną cebulę, plastry cytryny oraz zioła. Wszystko razem wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Po tym czasie pałki oczyść z cebuli i ziół, następnie ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 25 minut, obracając je co kilka minut.
Wyjątkowo wykwintnie – czas na obiad z grilla!

Podczas uroczystych spotkań króluje na talerzach schab. Czas pokusić się o miłą odmianę - zamiast pieczonego mięsa można przyrządzić grillowane, a do środka dołożyć wyjątkowy, aromatyczny farsz. Do przygotowania nadzienia potrzebna będzie szalotka, chili, czosnek oraz imbir. Dodaje się także pokrojoną kapustę i grzyby. „Do farszu możemy też dodać posiekaną kolendrę lub łyżkę sezamu” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Nafaszerowany schab grilluje się na tackach aluminiowych:

Schab faszerowany grzybami

Składniki:

1,5 kg schabu wieprzowego środkowego
6 łyżek oleju roślinnego
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
3 cebule szalotki
200 g grzybów shitake (namoczone)
2 kapusty bok choy
3 cm świeżego imbiru
50 ml sosu sojowego
3 łyżki oleju sezamowego
papryczka chilli
3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:

W misce rozmieszaj Przyprawę Knorr z 4 łyżkami oleju. Mięso pokrój w grube steki o 2 cm grubości. W środku mięsa zrób głębokie nacięcie, kotlety delikatnie rozklep, przełóż do miski z przyprawą i dokładnie wymieszaj tak, aby przyprawa była dokładnie rozdystrybuowana na powierzchni mięsa i nadała mu niezwykłego aromatu.
Szalotkę pokrój w półplastry, posiekaj chili i czosnek, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Kapustę pokrój w grube plastry. Grzyby zalej wrząca wodą, poczekaj chwilę, aż zmiękną i pokrój w plastry.
Grzyby wrzuć na gorąca patelnię, dodaj dwie łyżki zwykłego oleju i trzy łyżki oleju sezamowego. Dodaj szalotkę, czosnek, chili i kapusty bok choy, wszystko razem smaż chwilę, a następnie dodaj imbir i sos sojowy. Zamieszaj kilka razy.
Farsz odstaw do ostygnięcia, a następnie umieść w kieszonkach kotletów.
Schab faszerowany grzybami grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych po około 10 minut z każdej strony.
Daniem wykwintnym, po odpowiednim przygotowaniu, staje się również karkówka. Niezwykły smak zapewnią potrawie leśne grzyby. Steki z karkówki trzeba wcześnie namoczyć w marynacie. „Doskonałym dodatkiem do gotowych steków z karkówki z grilla będzie francuska musztarda” – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów

Składniki:

4 steki z karkówki
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
100 ml ziołowego likieru Becherovka
2 gałązki świeżego rozmarynu
ząbek czosnku
łyżeczka musztardy Dijon
5 łyżek oleju
Przyprawa do karkówki Knorr
250 g leśnych grzybów, np. podgrzybki, prawdziwki, kurki
100 g pieczarek
cebula biała
ząbek czosnku
100 ml białego wina
sól
pieprz czarny świeżo mielony
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:

Steki z karkówki osusz papierowym ręcznikiem. W misce połącz likier, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu, posiekany czosnek, musztardę oraz olej. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr dla nadania niezwykłego smaku i wymieszaj.
Steki zanurz w marynacie, miskę zafoliuj i wstaw do lodówki na 30 minut.
Grzyby oczyść i umyj, osusz na papierowym ręczniku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
W niewielkim garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż chwilę razem. Na patelnię wsyp grzyby, smaż na mocnym ogniu kilka minut, mieszając co chwilę. Wlej wino, odparuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zamarynowane steki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż po obu stronach po 6-7 minut – na 3 minuty przed końcem pieczenia ułóż na każdym steku małą gałązkę rozmarynu i przykryj grill. Gotowe steki podawaj na grzybowym ragout z grzankami czosnkowymi.
Gorący dodatek do obiadu, czyli grillowane warzywa

Warzywa podane z rusztu smakują wyśmienicie. Papryka, cebula, awokado, bakłażan, cukinia… od zielonych składników może zakręcić się w głowie. Staną się pysznym dodatkiem do dań głównych. Ich sekretem będzie salsa z awokado, czyli popularne guacamole:

Warzywa grillowane z salsą awokado

Składniki:

Przyprawa pikantna do grilla Knorr
2 bakłażany
cukinia
papryka zielona
papryka czerwona
papryka żółta
500 g boczniaków
3 cebule czerwone
awokado
50 ml oliwy z oliwek
3 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
5 anchois
2 cytryny
pęczek bazylii
Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa umyj i obierz te, które tego wymagają. Cukinię, bakłażana i czerwoną cebulę pokrój w grube 1,5 cm plastry. Paprykę przetnij na cztery części i usuń pestki. Następnie warzywa i grzyby delikatnie natrzyj niewielką ilością oliwy, a potem oprósz połową torebki z przyprawą do pikantnego grilla Knorr – nada ona finalnego smaku.
Warzywa ułóż na średnio rozgrzanym grillu. Opiekaj pod przykryciem przez około 15 minut, przekręcając warzywa co jakiś czas.
Posiekaj kapary, czosnek, anchois, pokrój drobno bazylię, wyciśnij sok z cytryny i dodaj pokrojone w drobną kostkę awokado. Wszystko razem połącz z oliwą, dodaj pozostałą część przyprawy Knorr. W powstałym sosie wymieszaj warzywa. Podawaj je z sosem z awokado - guacamole.

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Robótki ręczne DIYSposoby na wiosenne przesilenieEuropejski Dzień ŚniadaniaJak dobrać okulary?Co jemy w pracy?Wielkanocna lista słodkich przebojów
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Dermokosmetyki 70+
Pomidorowe szaleństwo
Wideo z rekruterem
Zdrowe nawyki od wiosny
Zdumiewająca historia wróbla
Niedzielny obiad z grilla
Skutki nietolerancji laktozy
Wyprawkowe must have
Rodzinne podróżowanie
Jędrne ciało
Wiosenne sałatki
Wiosna na talerzu
jak jeść 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia?
Co kryje w sobie marchewka?
BEZkompromisowe doznania smakowe
Owocowo-kwiatowe kompozycje
Owoce i kwiaty na talerzu
Wakacje z Lassem i Mają
Ludzie, z którymi inni nie lubią pracować



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Niedzielny obiad z grilla



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Europejski Dzień Śniadania
Europejski Dzień Śniadania
Jak dobrać okulary?
Jak dobrać okulary?
Co jemy w pracy?
Co jemy w pracy?
Wielkanocna lista słodkich przebojów
Wielkanocna lista słodkich przebojów
Skutki nietolerancji laktozy
Wyprawkowe must have
Rodzinne podróżowanie
Jędrne ciało
Wiosenne sałatki
Wiosna na talerzu
jak jeść 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia?
Sposoby na wiosenne przesilenie
Co kryje w sobie marchewka?
BEZkompromisowe doznania smakowe
Owocowo-kwiatowe kompozycje
Owoce i kwiaty na talerzu
Wakacje z Lassem i Mają
Ludzie, z którymi inni nie lubią pracować
Bezoperacyjne powiększanie piersi - fakty i mity
Weselmy się!
Wiosenna metamorfoza - konkurs
Poszła Ola do przedszkola...
Kwas foliowy – witamina, która dba o Twoje piękno
Smyk choruje? To czas tylko dla was
Mokrego Dyngusa!
Świąteczne życzenia wielkanocne!
Cynamonowy puchar
Zapiekanki z makaronu
Radość wspólnego gotowania
Słodko-wytrawne przepisy
Mąka na świąteczne ciasta
Porady żywieniowca na Święta + przepisy
Wielkanocne kalendarium
Wiosenna metamorfoza - od czego zacząć?
Tagliatelle - włoskie wstążki na kilka sposobów
Pieką i szczypią? Światło dzienne nadmiernie razi?
W dobrej formie!
Nowe przygody Kubusia Puchatka
Olej czy masło dla dziecka?
Nadchodzi Tydzień Czystych Okien!
Gdy bolą stawy – jak skutecznie i naturalnie łagodzić dolegliwości
Aby podróżować nie potrzebujesz biletu
Domowe sposoby na katar
Metoda trzech kroków do czystego noska
Podwyżki nie dają poczucia stabilności
Ranking najgorszych czcionek do CV
Probiotyki – tarcza ochronna organizmu
Wiosna w stylu hygge
Paluszki rybne - jakość bez tajemnic
SMOG – realne zagrożenie
Chata
Dlaczego produkty pełnoziarniste są lepsze?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2017 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB