w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Niedzielny obiad z grilla
data publikacji: 15-05-2017 r.
Pyszne zaskoczenie! 5 pomysłów na uroczyste dania z grilla Majowe weekendy to najlepszy czas na… rodzinnego grilla, także w ramach obiadu! Soczyste mięsa z rusztu i grillowane warzywa będą przebojem na rodzinnym stole.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

A jeśli pogoda zrobi nam psikusa, możemy przygotować dania grillowane w piekarniku lub na patelni grillowej.



Przekąska czas-start!

Podczas rodzinnego świętowania, zanim goście porządnie zgłodnieją, przyda się smakowita przekąska, taka jak grillowane skrzydełka z pikantną salsą. „Zamiast skrzydełek możemy użyć innych elementów kurczaka, np. pałek – pamiętajmy, że wtedy czas grillowania wydłuży się” – poleca szef kuchni Knorr. Salsę do kurczaka przygotowuje się z ananasa, cebuli, chili i dodatku limonki:

Grillowane skrzydełka z ostrą salsą

Składniki:

25 skrzydełek
Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
ananas świeży
cebula czerwona
papryczka chilli
kolendra świeża
sok z 1 limonki
8 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:

Umyte skrzydełka osusz papierowym ręcznikiem, następnie ostrym nożem ostrożnie odetnij końcówki, tzw. lotki. Te możesz wykorzystać do rosołu.
Oliwę (5 łyżek) wymieszaj z przyprawą do grilla Knorr, aby nadać smak – powstałą marynatą polej skrzydełka i dokładnie wymieszaj.
Zamarynowane skrzydełka ułóż na rozgrzanym grillu i smaż ok. 25 minut obracając co chwilę.
Przygotuj salsę: ananasa obierz pokrój w kostkę 0,5 x 0,5 cm. Cebulę pokrój w drobna kostkę a chilli posiekaj. Wszystko razem połącz w misce, dodaj syrop klonowy, 3 łyżki oliwy, sok z limonki oraz pokrojoną drobno kolendrę. Wymieszaj i odstaw na 20 minut do lodówki. Gotowe skrzydełka przełóż na półmisek – na wierzch wyłóż ananasową salsę i podawaj.
Alternatywa? Chrupiące pałki z kurczaka! To danie, które szczególnie uwielbiają dzieci. Pałki najpierw zanurza się w aromatycznej marynacie z dodatkiem cytryny, rozmarynu i tymianku.

Pałki z kurczaka w ziołach z cytryną

Składniki:

8 pałek z kurczaka
Przyprawa do kurczaka z grilla Knorr
kilka gałązek tymianku
kilka gałązek rozmarynu
2 cebule
cytryna
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:

Pałki z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie ostrym niewielkim nożem natnij skórę wokół kostki.
Przyprawę Knorr, aby nadać aromatu, połącz z olejem i wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka, cytrynę w plastry, zioła porwij w ręku.
Pałki natrzyj w naczyniu przygotowaną marynatą, dodaj pokrojoną cebulę, plastry cytryny oraz zioła. Wszystko razem wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 30 minut.
Po tym czasie pałki oczyść z cebuli i ziół, następnie ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 25 minut, obracając je co kilka minut.
Wyjątkowo wykwintnie – czas na obiad z grilla!

Podczas uroczystych spotkań króluje na talerzach schab. Czas pokusić się o miłą odmianę - zamiast pieczonego mięsa można przyrządzić grillowane, a do środka dołożyć wyjątkowy, aromatyczny farsz. Do przygotowania nadzienia potrzebna będzie szalotka, chili, czosnek oraz imbir. Dodaje się także pokrojoną kapustę i grzyby. „Do farszu możemy też dodać posiekaną kolendrę lub łyżkę sezamu” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. Nafaszerowany schab grilluje się na tackach aluminiowych:

Schab faszerowany grzybami

Składniki:

1,5 kg schabu wieprzowego środkowego
6 łyżek oleju roślinnego
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
3 cebule szalotki
200 g grzybów shitake (namoczone)
2 kapusty bok choy
3 cm świeżego imbiru
50 ml sosu sojowego
3 łyżki oleju sezamowego
papryczka chilli
3 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:

W misce rozmieszaj Przyprawę Knorr z 4 łyżkami oleju. Mięso pokrój w grube steki o 2 cm grubości. W środku mięsa zrób głębokie nacięcie, kotlety delikatnie rozklep, przełóż do miski z przyprawą i dokładnie wymieszaj tak, aby przyprawa była dokładnie rozdystrybuowana na powierzchni mięsa i nadała mu niezwykłego aromatu.
Szalotkę pokrój w półplastry, posiekaj chili i czosnek, imbir obierz i zetrzyj na tarce. Kapustę pokrój w grube plastry. Grzyby zalej wrząca wodą, poczekaj chwilę, aż zmiękną i pokrój w plastry.
Grzyby wrzuć na gorąca patelnię, dodaj dwie łyżki zwykłego oleju i trzy łyżki oleju sezamowego. Dodaj szalotkę, czosnek, chili i kapusty bok choy, wszystko razem smaż chwilę, a następnie dodaj imbir i sos sojowy. Zamieszaj kilka razy.
Farsz odstaw do ostygnięcia, a następnie umieść w kieszonkach kotletów.
Schab faszerowany grzybami grilluj na dobrze rozgrzanym grillu, na tackach aluminiowych po około 10 minut z każdej strony.
Daniem wykwintnym, po odpowiednim przygotowaniu, staje się również karkówka. Niezwykły smak zapewnią potrawie leśne grzyby. Steki z karkówki trzeba wcześnie namoczyć w marynacie. „Doskonałym dodatkiem do gotowych steków z karkówki z grilla będzie francuska musztarda” – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr:

Mocno ziołowa karkówka z grilla na ragout z leśnych grzybów

Składniki:

4 steki z karkówki
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr
100 ml ziołowego likieru Becherovka
2 gałązki świeżego rozmarynu
ząbek czosnku
łyżeczka musztardy Dijon
5 łyżek oleju
Przyprawa do karkówki Knorr
250 g leśnych grzybów, np. podgrzybki, prawdziwki, kurki
100 g pieczarek
cebula biała
ząbek czosnku
100 ml białego wina
sól
pieprz czarny świeżo mielony
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania:

Steki z karkówki osusz papierowym ręcznikiem. W misce połącz likier, posiekane igły z jednej gałązki rozmarynu, posiekany czosnek, musztardę oraz olej. Dodaj Przyprawę do karkówki Knorr dla nadania niezwykłego smaku i wymieszaj.
Steki zanurz w marynacie, miskę zafoliuj i wstaw do lodówki na 30 minut.
Grzyby oczyść i umyj, osusz na papierowym ręczniku. Cebulę pokrój w drobną kostkę, a czosnek posiekaj.
W niewielkim garnku lub na szerokiej patelni rozgrzej oliwę i zeszklij cebulę, dodaj czosnek i smaż chwilę razem. Na patelnię wsyp grzyby, smaż na mocnym ogniu kilka minut, mieszając co chwilę. Wlej wino, odparuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
Zamarynowane steki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla. Smaż po obu stronach po 6-7 minut – na 3 minuty przed końcem pieczenia ułóż na każdym steku małą gałązkę rozmarynu i przykryj grill. Gotowe steki podawaj na grzybowym ragout z grzankami czosnkowymi.
Gorący dodatek do obiadu, czyli grillowane warzywa

Warzywa podane z rusztu smakują wyśmienicie. Papryka, cebula, awokado, bakłażan, cukinia… od zielonych składników może zakręcić się w głowie. Staną się pysznym dodatkiem do dań głównych. Ich sekretem będzie salsa z awokado, czyli popularne guacamole:

Warzywa grillowane z salsą awokado

Składniki:

Przyprawa pikantna do grilla Knorr
2 bakłażany
cukinia
papryka zielona
papryka czerwona
papryka żółta
500 g boczniaków
3 cebule czerwone
awokado
50 ml oliwy z oliwek
3 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
5 anchois
2 cytryny
pęczek bazylii
Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa umyj i obierz te, które tego wymagają. Cukinię, bakłażana i czerwoną cebulę pokrój w grube 1,5 cm plastry. Paprykę przetnij na cztery części i usuń pestki. Następnie warzywa i grzyby delikatnie natrzyj niewielką ilością oliwy, a potem oprósz połową torebki z przyprawą do pikantnego grilla Knorr – nada ona finalnego smaku.
Warzywa ułóż na średnio rozgrzanym grillu. Opiekaj pod przykryciem przez około 15 minut, przekręcając warzywa co jakiś czas.
Posiekaj kapary, czosnek, anchois, pokrój drobno bazylię, wyciśnij sok z cytryny i dodaj pokrojone w drobną kostkę awokado. Wszystko razem połącz z oliwą, dodaj pozostałą część przyprawy Knorr. W powstałym sosie wymieszaj warzywa. Podawaj je z sosem z awokado - guacamole.

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Włoska sałatka z cukinią i pieczonym łososiemMakaron ze szparagami w sosie śmietanowymŚlubna biżuteria - co jest teraz modne?Tydzień do ślubuChcesz być fit?Makaron z botwinką
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Naturalny tonik bambusowy
Nawilżający duet na lato
Letnie kolekcje do dziergania
Pharmaceris N CAPINON Kcx 2% Aktywny preparat punktowy uszczelniająco-wzmacniający naczynka
Intensywna pielęgnacja wyszczuplająca na noc
Pokolenie Z
Na kogo będzie czekać praca w 2020 roku?
Łatwy sposób na wspólne śniadanie
Hummusy i pasty
Nowatorska seria Dermika IN-TENSE
Wakacyjny stres
Jakie błędy popełniamy przy sprzątaniu?
Prosty skład w produktach dla dzieci
Media społecznościowe jako narzędzie rekrutacji
Lepszy wzrok to lepsze życie
Zwiastun „Botoksu” królem polskiego Internetu!
Uważaj na boreliozę!
Faszerowane pomidory
Amore pomidore! Dania z pomidorami



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Niedzielny obiad z grilla



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubna biżuteria - co jest teraz modne?
Ślubna biżuteria - co jest teraz modne?
Tydzień do ślubu
Tydzień do ślubu
Chcesz być fit?
Chcesz być fit?
Makaron z botwinką
Makaron z botwinką
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Łatwy sposób na wspólne śniadanie
Hummusy i pasty
Nowatorska seria Dermika IN-TENSE
Wakacyjny stres
Jakie błędy popełniamy przy sprzątaniu?
Prosty skład w produktach dla dzieci
Media społecznościowe jako narzędzie rekrutacji
Lepszy wzrok to lepsze życie
Zwiastun „Botoksu” królem polskiego Internetu!
Uważaj na boreliozę!
Faszerowane pomidory
Amore pomidore! Dania z pomidorami
Rozmowy o współczesnej religijności
Makarony z pomidorami
Sekrety zdrowej diety - czyli co jeść, aby mieć mocne kości?
Zbilansowana dieta seniora
Letnia kawa
Detoks w mieście?
Lekkie sałatki na upalne dni
Tropikalne wakacje czy słodkie pastele?
Makarony MINI
Śniadanie do łóżka – mały gest, duża radość
Pełnoziarniste burgery z łososiem i warzywami
Jak zadbać o sylwetkę w sezonie letnim?
Przepisy na letnie napoje i desery
Owocowe orzeźwienie
Hummus z bobu
CV jak brzytwa
Jak przetrwać na wakacyjnej wycieczce rowerowej
Termometr do mięsa
Międzynarodowy Dzień Owoców
Zdrowe plecy Twojego pierwszoklasisty
Koktajle bez laktozy
Wakacyjne drugie śniadanie
Zapraszamy na piknik
Zabawy z dziećmi na świeżym powietrzu
Letnie porządki
Ogród małych kroków
Szaszłyki w orzechowej marynacie
Co matka wie o zbilansowanej diecie?
Opakowania kartonowe
Psychologia słodyczy
Pranie zasłon i pościeli - tutorial
Zioła a nadciśnienie
Infekcja u niemowlaka - czy może być groźna
Osmosocjologia, czyli jak miasto kusi zapachem?
Smoothie Kebnekaise

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2017 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB