w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Mąka na świąteczne ciasta
data publikacji: 12-04-2017 r.
Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne, a słodkie i wytrawne smaki otwierają przed nami szeroki wachlarz kulinarnych możliwości. Bez względu na to, czy jesteśmy miłośnikami tradycji, czy też lubimy w kuchni eksperymenty, sukces zagwarantują nam przede wszystkim odpowiednio dobrane składniki. W przypadku wszelkiego rodzaju ciast składnikiem, od którego zależy najwięcej jest wysokiej jakości mąka. To ona zapewnia nam wymarzony efekt sprawiając, że ciasta są delikatne i puszyste lub odpowiednio kruche.



Wielu z nas z niecierpliwością czeka na Wielkanoc, tęskniąc cały rok za tradycyjnymi, świątecznymi potrawami: słodkim mazurkiem czy białą kiełbasą z chrzanem. Są też i tacy, którzy atmosferę świąt lubią, ale na stole preferują smaki bardziej inspirujące, nieoczywiste. Będą więc na pewno mile zaskoczeni, kiedy w tradycyjnym mazurku pojawi się nieco odmienne, nowoczesne nadzienie, a chrzan stanie się nie tylko dodatkiem, ale jednym z głównych składników wytrawnego dania. Wszystkim nam natomiast zależy, aby wielkanocne potrawy były wyjątkowo udane i smakowały tym, którzy usiądą z nami przy świątecznym stole.

To właśnie z myślą o wszystkich, którzy w kuchni cenią wysoką jakość i chcą uzyskać jak najlepszy efekt swoich kulinarnych starań, Lubella stworzyła linię mąk puszystych, do której należą m. in. Puszysta Mąka Tortowa oraz Puszysta Mąka Luksusowa. Bez względu na to czy wolimy słodkości czy też preferujemy wypieki bardziej wytrawne, obie mąki Lubella są gwarancją, że przygotowane potrawy będą dokładnie takie, jak sobie wymarzyliśmy: babka wyjątkowo puszysta, a kruche ciasto naprawdę kruche.

Wysoka jakość produktu, to nie tylko zapewniająca udane wypieki mąka, ale też nowoczesne opakowanie, które gwarantuje długotrwałą świeżość. Dlatego właśnie, zarówno Puszysta Mąka Tortowa, jak i Puszysta Mąka Luksusowa doskonale sprawdzą się w przypadku świątecznych zadań specjalnych, jak też przy wielu innych okazjach. A także zupełnie bez okazji, gdy po prostu będziemy mieli ochotę na pyszne wypieki.

Do linii Mąk Puszystych Lubelli należą też: Puszysta Mąka Wrocławska, Puszysta Mąka Poznańska oraz Puszysta Mąka Krupczatka.

KUCHENNE TRIKI

Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje on tradycyjnego, świątecznego mazurka, ale z nieoczywistym, inspirującym nadzieniem serowo-cytrusowym oraz wypełnione pysznym chrzanowym musem tartaletki, które doskonale sprawdzą się także przy wielu innych okazjach. Zanim przystąpimy do pieczenia, warto zapoznać się z radami kucharza. Dzięki nim nasze ciasto będzie naprawdę idealne!

Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce – przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru – podpowiada Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. I dodaje – Natomiast przed przystąpieniem do pieczenia warto je obciążyć, aby nie podniosło się na środku, podczas, gdy boki opadną do środka foremki. W tym celu wyłożone na blaszkę ciasto należy przykryć papierem, którego wcześniej używaliśmy do chłodzenia i rozwałkowania. Następnie na papier wykładamy np. fasolę lub groch, które delikatne je przygniotą. Pamiętajmy, by usunąć obciążenie 10 – 20 minut przed końcem pieczenia – należy to zrobić, żeby środek mógł też uzyskać odpowiedni kolor. Ten sposób polecam do wszystkich kruchych ciast!

Michał „Magiel” Myszkiewicz,  ekspert kulinarny marki Lubella, absolwent słynnej, londyńskiej szkoły „Le Cordon Bleu”, uznany kucharz z doświadczeniem na arenie polskiej i zagranicznej, restaurator, szef kuchni i współwłaściciel restauracji „Na Lato” – wyjątkowego punktu na kulinarnej mapie Warszawy. W komponowaniu potraw ceni inspirujące smaki, ale także przepisy czerpiące z tradycji. Interesuje się fizyką… kulinarną. Polem jego eksperymentów w tym zakresie jest kuchnia, efektem – doskonały smak każdego z przyrządzanych dań.

autor: / źódło: / opracowanie:
Lubella S.A.
ostatnio dodane:


Osmosocjologia, czyli jak miasto kusi zapachem?Czy da się zaoszczędzić na wakacjach?Mała przyjemnośćSuper prezent dla Mamy! - konkursRobótki ręczne DIYSposoby na wiosenne przesilenie
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Szaszłyki w orzechowej marynacie
Co matka wie o zbilansowanej diecie?
Opakowania kartonowe
Psychologia słodyczy
Pranie zasłon i pościeli - tutorial
Zioła a nadciśnienie
Infekcja u niemowlaka - czy może być groźna
Smoothie Kebnekaise
Spaghetti z sosem bolońskim bez spaghetti i sosu
Zielone banany
Zdrowe plecy Twojego pierwszoklasisty
Food Pharmacy
Prezenty dla dzieci - konkurs
Dzień Różowej Wstążki
Dermokosmetyki 70+
Pomidorowe szaleństwo
Wideo z rekruterem
Zdrowe nawyki od wiosny
Zdumiewająca historia wróbla



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Mąka na świąteczne ciasta



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Super prezent dla Mamy! - konkurs
Super prezent dla Mamy! - konkurs
Robótki ręczne DIY
Robótki ręczne DIY
Sposoby na wiosenne przesilenie
Sposoby na wiosenne przesilenie
Europejski Dzień Śniadania
Europejski Dzień Śniadania
Spaghetti z sosem bolońskim bez spaghetti i sosu
Zielone banany
Zdrowe plecy Twojego pierwszoklasisty
Czy da się zaoszczędzić na wakacjach?
Food Pharmacy
Prezenty dla dzieci - konkurs
Dzień Różowej Wstążki
Mała przyjemność
Dermokosmetyki 70+
Pomidorowe szaleństwo
Wideo z rekruterem
Zdrowe nawyki od wiosny
Zdumiewająca historia wróbla
Niedzielny obiad z grilla
Skutki nietolerancji laktozy
Wyprawkowe must have
Rodzinne podróżowanie
Jędrne ciało
Wiosenne sałatki
Wiosna na talerzu
jak jeść 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia?
Co kryje w sobie marchewka?
BEZkompromisowe doznania smakowe
Owocowo-kwiatowe kompozycje
Owoce i kwiaty na talerzu
Wakacje z Lassem i Mają
Ludzie, z którymi inni nie lubią pracować
Jak dobrać okulary?
Co jemy w pracy?
Bezoperacyjne powiększanie piersi - fakty i mity
Weselmy się!
Wiosenna metamorfoza - konkurs
Poszła Ola do przedszkola...
Kwas foliowy – witamina, która dba o Twoje piękno
Smyk choruje? To czas tylko dla was
Mokrego Dyngusa!
Świąteczne życzenia wielkanocne!
Cynamonowy puchar
Zapiekanki z makaronu
Radość wspólnego gotowania
Słodko-wytrawne przepisy
Mąka na świąteczne ciasta
Wielkanocna lista słodkich przebojów
Porady żywieniowca na Święta + przepisy
Wielkanocne kalendarium
Wiosenna metamorfoza - od czego zacząć?
Tagliatelle - włoskie wstążki na kilka sposobów
Pieką i szczypią? Światło dzienne nadmiernie razi?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2017 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB