w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Mąka na świąteczne ciasta
data publikacji: 12-04-2017 r.
Przed nami czas przygotowań do Świąt Wielkanocnych. Sporo chwil spędzimy w kuchni, szukając pomysłów i inspiracji na dania, które zachwycą naszych najbliższych oraz gości.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Obecnie świąteczne menu staje się coraz bardziej różnorodne, a słodkie i wytrawne smaki otwierają przed nami szeroki wachlarz kulinarnych możliwości. Bez względu na to, czy jesteśmy miłośnikami tradycji, czy też lubimy w kuchni eksperymenty, sukces zagwarantują nam przede wszystkim odpowiednio dobrane składniki. W przypadku wszelkiego rodzaju ciast składnikiem, od którego zależy najwięcej jest wysokiej jakości mąka. To ona zapewnia nam wymarzony efekt sprawiając, że ciasta są delikatne i puszyste lub odpowiednio kruche.



Wielu z nas z niecierpliwością czeka na Wielkanoc, tęskniąc cały rok za tradycyjnymi, świątecznymi potrawami: słodkim mazurkiem czy białą kiełbasą z chrzanem. Są też i tacy, którzy atmosferę świąt lubią, ale na stole preferują smaki bardziej inspirujące, nieoczywiste. Będą więc na pewno mile zaskoczeni, kiedy w tradycyjnym mazurku pojawi się nieco odmienne, nowoczesne nadzienie, a chrzan stanie się nie tylko dodatkiem, ale jednym z głównych składników wytrawnego dania. Wszystkim nam natomiast zależy, aby wielkanocne potrawy były wyjątkowo udane i smakowały tym, którzy usiądą z nami przy świątecznym stole.

To właśnie z myślą o wszystkich, którzy w kuchni cenią wysoką jakość i chcą uzyskać jak najlepszy efekt swoich kulinarnych starań, Lubella stworzyła linię mąk puszystych, do której należą m. in. Puszysta Mąka Tortowa oraz Puszysta Mąka Luksusowa. Bez względu na to czy wolimy słodkości czy też preferujemy wypieki bardziej wytrawne, obie mąki Lubella są gwarancją, że przygotowane potrawy będą dokładnie takie, jak sobie wymarzyliśmy: babka wyjątkowo puszysta, a kruche ciasto naprawdę kruche.

Wysoka jakość produktu, to nie tylko zapewniająca udane wypieki mąka, ale też nowoczesne opakowanie, które gwarantuje długotrwałą świeżość. Dlatego właśnie, zarówno Puszysta Mąka Tortowa, jak i Puszysta Mąka Luksusowa doskonale sprawdzą się w przypadku świątecznych zadań specjalnych, jak też przy wielu innych okazjach. A także zupełnie bez okazji, gdy po prostu będziemy mieli ochotę na pyszne wypieki.

Do linii Mąk Puszystych Lubelli należą też: Puszysta Mąka Wrocławska, Puszysta Mąka Poznańska oraz Puszysta Mąka Krupczatka.

KUCHENNE TRIKI

Dwie propozycje na świąteczny stół przygotował Michał „Magiel” Myszkiewicz – ekspert kulinarny marki Lubella. Proponuje on tradycyjnego, świątecznego mazurka, ale z nieoczywistym, inspirującym nadzieniem serowo-cytrusowym oraz wypełnione pysznym chrzanowym musem tartaletki, które doskonale sprawdzą się także przy wielu innych okazjach. Zanim przystąpimy do pieczenia, warto zapoznać się z radami kucharza. Dzięki nim nasze ciasto będzie naprawdę idealne!

Aby uzyskać idealnie kruche ciasto należy je po zagnieceniu zawinąć w papier do pieczenia i chłodzić w lodówce – przynajmniej przez godzinę, a najlepiej całą noc. Tak przygotowane dobrze się rozwałkowuje pomiędzy dwiema warstwami papieru – podpowiada Michał „Magiel” Myszkiewicz, ekspert kulinarny marki Lubella. I dodaje – Natomiast przed przystąpieniem do pieczenia warto je obciążyć, aby nie podniosło się na środku, podczas, gdy boki opadną do środka foremki. W tym celu wyłożone na blaszkę ciasto należy przykryć papierem, którego wcześniej używaliśmy do chłodzenia i rozwałkowania. Następnie na papier wykładamy np. fasolę lub groch, które delikatne je przygniotą. Pamiętajmy, by usunąć obciążenie 10 – 20 minut przed końcem pieczenia – należy to zrobić, żeby środek mógł też uzyskać odpowiedni kolor. Ten sposób polecam do wszystkich kruchych ciast!

Michał „Magiel” Myszkiewicz,  ekspert kulinarny marki Lubella, absolwent słynnej, londyńskiej szkoły „Le Cordon Bleu”, uznany kucharz z doświadczeniem na arenie polskiej i zagranicznej, restaurator, szef kuchni i współwłaściciel restauracji „Na Lato” – wyjątkowego punktu na kulinarnej mapie Warszawy. W komponowaniu potraw ceni inspirujące smaki, ale także przepisy czerpiące z tradycji. Interesuje się fizyką… kulinarną. Polem jego eksperymentów w tym zakresie jest kuchnia, efektem – doskonały smak każdego z przyrządzanych dań.

autor: / źódło: / opracowanie:
Lubella S.A.
ostatnio dodane:


Włoska sałatka z cukinią i pieczonym łososiemMakaron ze szparagami w sosie śmietanowymŚlubna biżuteria - co jest teraz modne?Tydzień do ślubuChcesz być fit?Makaron z botwinką
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Jak wybrać idealna deskę do prasowania?
Jak radzić sobie z potem?
Czarny bez dla zdrowia i urody
Witamina C i aloes
4 powody, dla których warto wziąć ślub zimą
Wakacje last minute - 3 kroki do idealnego ciała
Nielubiane warzywa w diecie dziecka
Krótkowzroczność wśród dzieci – nowa choroba cywilizacyjna
Masaż andullacyjny
Ile z owocu znajdziemy w soku?
Szaszłyki z piersi indyka z oscypkiem
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem
Jak skutecznie ochronić gardło latem?
Wiesz wszystko o kefirze?
Jak załatwić sprawę w środku dnia i nie brać wolnego?
ABC porządków domowych: idealnie czysta podłoga niezależnie od pory roku!
Niechciane boczki: jak można się ich pozbyć?
Zadbaj o odpowiednią jakość powietrza w domu
Wakacyjny konkurs z lekturą!



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Mąka na świąteczne ciasta



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Włoska sałatka z cukinią i pieczonym łososiem
Włoska sałatka z cukinią i pieczonym łososiem
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Ślubna biżuteria - co jest teraz modne?
Ślubna biżuteria - co jest teraz modne?
Tydzień do ślubu
Tydzień do ślubu
Czarny bez dla zdrowia i urody
Witamina C i aloes
4 powody, dla których warto wziąć ślub zimą
Wakacje last minute - 3 kroki do idealnego ciała
Nielubiane warzywa w diecie dziecka
Krótkowzroczność wśród dzieci – nowa choroba cywilizacyjna
Masaż andullacyjny
Ile z owocu znajdziemy w soku?
Szaszłyki z piersi indyka z oscypkiem
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem
Jak skutecznie ochronić gardło latem?
Wiesz wszystko o kefirze?
Jak załatwić sprawę w środku dnia i nie brać wolnego?
ABC porządków domowych: idealnie czysta podłoga niezależnie od pory roku!
Niechciane boczki: jak można się ich pozbyć?
Zadbaj o odpowiednią jakość powietrza w domu
Wakacyjny konkurs z lekturą!
Pierogi z soją
Postaw na TOFU!
Lśniące i mocne włosy w 10 minut
Pulpety z soczewicy
Stres w pracy
Światowe zalecenia dotyczące spożycia tłuszczów
Jak uniknąć odwodnienia latem?
Pomysł na dania z cukinią
Emocje u maluszka
Lekkie letnie dania
Jak odzyskać sylwetkę sprzed porodu?
Kofeinowy zastrzyk dla głowy i zmysłów
Must have Patricii Kazadi na lato
Róż niejedno ma imię
Ryby z grilla - porady
Superhity kosmetyczne na lato
Łosoś z cukinią i pomidorami
Ryba ze szpinakiem
Millenialsi
Naturalny tonik bambusowy
Szampon dedykowany dla mężczyzn
NIVEA Care Shower Silk mousse rabarbarowo – malinowy!
Nawilżający duet na lato
Letnie kolekcje do dziergania
Pharmaceris N CAPINON Kcx 2% Aktywny preparat punktowy uszczelniająco-wzmacniający naczynka
Intensywna pielęgnacja wyszczuplająca na noc
Pokolenie Z
Na kogo będzie czekać praca w 2020 roku?
Najdziwniejsze zwyczaje ślubne
Olejek arganowy BIO - Marokański Eliksir Młodości
Łatwy sposób na wspólne śniadanie

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2017 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB