w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Wielkanocna lista słodkich przebojów
data publikacji: 11-04-2017 r.
Mazurki i baby – kolorowe, lukrowane, pełne fantazji – stanowią kulinarny symbol Świąt Wielkanocnych. Po okresie wstrzemięźliwości związanej z Wielkim Postem, przychodzi czas na świętowanie.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Wyjątkowo słodkie! Oto topowe wielkanocne „klasyki”, bez których nasz świąteczny stół nie mógłby się obejść.



W rytmie… mazurka
Mazurek to charakterystyczne niskie ciasto, przyozdobione bakaliami, polewą lub marcepanem. Uważany za tradycyjnie polski wypiek, trafił do nas prawdopodobnie w XVII wieku z Turcji. Jego symbolika związana jest bezpośrednio z zakończeniem Wielkiego Postu – tradycyjnie, po 40 dniach ascezy, mazurek stanowił swego rodzaju nagrodę za wytrwałość w wielkopostnych przyrzeczeniach. Jego przygotowanie wymagało od gospodyni szczególnej uwagi. Dziś, choć zapominamy często o jego symbolicznej roli, mazurek wciąż cieszy się bardzo dużą popularnością na naszych stołach. Głównie dlatego, iż znaleźć możemy całą masę sposobów i pomysłów na jego wykonanie. W swojej klasycznej wersji przygotowujemy go na kruchym cieście i przyozdabiamy bakaliami. Oto doskonały przepis na klasyczną wersję wielkanocnego mazurka:

Mazurek wielkanocny
Składniki:
mąka - 250 gramów
Kostka do pieczenia Kasia - 125 gramów
cukier puder - 5 łyżek
cukier waniliowy - 1 łyżeczka
jajko - 1 sztuka
bakalie - 2 szklanki
płatki kukurydziane - 1 łyżka
kardamon - 1 szczypta
miód - 1 łyżka
jajka - 3 sztuki
Sposób przygotowania:
1. Na stolnicy siekamy kostkę do pieczenia Kasia z mąką, cukrem pudrem, cukrem waniliowym i 1 jajem, zagniatamy ciasto.
2. Owijamy w folię wkładamy do lodówki na 2 godziny.
3. Bakalie zaparzamy, osuszamy, siekamy. 3 jaja ubijamy mikserem. Dodajemy miód, kardamon, płatki kukurydziane, bakalie, mieszamy. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek.
4. Wykładamy prostokątną formę, nakłuwamy widelcem.
5. Na ciasto wykładamy masę bakaliową. Dociskamy. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.

Wielkanocna baba
Wielkanoc bez piaskowej babki nie byłaby taka sama! Efektowna i apetyczna jest równocześnie bardzo prosta w przygotowaniu. Poprzez swoją wieloletnią tradycję, odgrywała wyjątkowo ważną rolę na świątecznym, polskim stole. Historycznie to właśnie dzięki polskim wpływom popularna babka zaczęła zdobywać uznanie w takich krajach jak Włochy czy Francja, gdzie współcześnie stanowi także symbol Świąt. Smakować nam będzie w wielu różnych wersjach: migdałowej, czekoladowej czy kawowej. Na wielkanocnym stole świetnie sprawdzi się też w swojej klasycznej odmianie:

Babka piaskowa
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 1 opakowanie
cukier waniliowy - 1 opakowanie
aromat migdałowy - 0.5 łyżeczki
cukier - 1 szklanka
jajko - 4 sztuki
mąka pszenna - 0.75 szklanki
mąka ziemniaczana - 0.75 szklanki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
kakao - 2 łyżki
biały lukier - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
1. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia i przesiej przez sitko.
2. Kostkę do pieczenia Kasia zmiksuj z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.
3. Ciągle miksując, dodawaj na przemian mąkę i jajka.
4. Odłóż 1/3 masy i wymieszaj ją z kakao.
5. Formę na babę natłuść i oprósz mąką lub tartą bułką.
6. Jasną masę wlej do formy, a na nią masę z kakao, lekko wymieszaj.
7. Piecz w temperaturze 180°C przez 50 minut.
8. Wystudzoną babę oprósz cukrem pudrem lub polukruj (gotowym lukrem lub domowej roboty z cukru pudru i cytryny).


O… serniku!
Choć każda gospodyni ma na niego swój sprawdzony sposób, istnieje kilka charakterystycznych cech, które świadczą o tym, że sernik udał się doskonale. Lekki, wilgotny i puszysty – po prostu pyszny! Podczas Wielkanocy smakować nam będzie jak nigdy. Wzbogacony o bakalie, owoce lub orzechy, stanowi prawdziwy rarytas wśród wielkanocnych słodkości. Jako bazę do jego przygotowania wykorzystać możemy m.in. kruchy spód, herbatniki lub biszkopt. Do tego odpowiednio przyrządzona masa serowa, polewa czekoladowa lub słodka kruszonka. Taki sernik z pewnością zachwyci wszystkich naszych gości podczas wielkanocnego spotkania przy stole.
American cheesecake
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 150 gramów
cukier - 100 gramów
posiekane migdały - 250 gramów
mąka - 0.5 szklanek
twaróg sernikowy - 1 kilogram
cukier puder - 1.5 szklanek
jajko - 6 sztuk
laska wanilii - 1 sztuka
mąka ziemniaczana - 3 łyżki
śmietanka 30% - 0.5 szklanek
cytryna - 1 sztuka
śmietana 18% - 200 mililitrów
cukier puder - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 sztuka
biała czekolada - 1 opakowanie
Sposób przygotowania:
1. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść i przestudź. Migdały połącz z mąką, cukrem i roztopioną Kasią. Tortownicę posmaruj Kasią i wyłóż jej dno papierem do pieczenia. Następnie zabezpiecz dno i boki folią aluminiową.
2. Przygotowaną masą wyłóż spód i boki tortownicy o średnicy 26 cm i włóż do lodówki.
3. Żółtka oddziel od białek i utrzyj z cukrem. Dodaj ser, śmietankę, otartą skórkę i sok z cytryny, i wybrane wnętrze z laski wanilii. Białka ubij na sztywną pianę. Masę połącz z ubitą pianą z białek. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
4. Masę przełóż do tortownicy. Piecz w kąpieli wodnej, najpierw 40 minut w 180 st.C , a następnie 40 minut w 150°C. Wystudź.
5. Przygotuj polewę. W rondelku podgrzej sok z cytryny, zdejmij z ognia, włóż białą czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści. Dodaj cukier puder i śmietanę, wszystko wymieszaj.
6. Upieczony sernik wyjmij z piekarnika, polej polewą i odstaw do schłodzenia (najlepiej na całą noc do lodówki).

Cytrynowa nuta fantazji
Jeżeli chcemy przełamać schemat tradycyjnych wypieków wielkanocnych, możemy sięgnąć po przepis na oryginalne ciasto… cytrynowe. Przygotujemy je, mieszając składniki, aż do uzyskania puszystej masy. Ekstrakt z wanilii możemy zastąpić ekstraktem migdałowym lub cytrynowym. Jeżeli chcemy wzmocnić kwaśny posmak ciasta – wybierzmy ten ostatni. Pamiętajmy, by dokładnie natłuścić formę przed umieszczeniem w niej gotowej masy, dzięki czemu nie przywrze ona do brzegów (do przygotowania ciasta najlepiej sprawdzi się tortownica). Do przyrządzenia kremu będzie potrzebna roztopiona czekolada – biała, mleczna lub gorzka. Kiedy ciasto już ostygnie, polejmy je z wierzchu. Na koniec stwórzmy dowolny świąteczny kształt z płatków kukurydzianych obtoczonych w czekoladzie, skórki ze sparzonej cytryny i pomarańczy oraz borówek. Te ostatnie możemy także zastąpić malinami lub czarnymi porzeczkami. Dodajmy wielkanocną dekorację w formie słodyczy w kształcie jajek. Smacznego!

Wielkanocne ciasto cytrynowe
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 225 gramów
drobny cukier - 200 gramów
mąka pszenna - 225 gramów
jajko - 4 sztuki
ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
biała czekolada - 100 gramów
płatki kukurydziane - 65 gramów
borówka amerykańska - 100 gramów
skórka z cytryny - 1 sztuka
wiórki z białej czekolady - 20 gramów
jajeczka czekoladowe kolorowe - 1 opakowanie
wielkanocne kurczaczki - 1 opakowanie
borówka amerykańska - 100 gramów

Sposób przygotowania:
1. Natłuść formę i oprósz mąką.
2. W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia Kasia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, sok z cytryny, skórkę z cytryny i proszek do pieczenia.
3. Dodaj borówki.
4. Wlej masę do formy i piecz przez 40-45 minut, aż do momentu w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta.
5. Przełóż ciasto do ostygnięcia.
6. Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej białej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć.
7. Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej białej czekolady.
8. Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Udekoruj borówkami.
9. Na koniec posyp ciasto wiórkami z białej czekolady i skórką z cytryny.

W czekoladowym klimacie
Głęboka w smaku, aromatyczna, rozpływająca się w ustach… czekolada! Doskonała na każdą okazję, świetnie sprawdzi się także na wielkanocnym stole - w postaci czekoladowego ciasta. Proste w przygotowaniu, z pewnością podbije serca wszystkich domowników.
Wielkanocne ciasto czekoladowe
Składniki:
Kostka do pieczenia Kasia - 140 gramów
drobny cukier do wypieków - 250 gramów
jajka - 2 sztuki
ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka
mąka - 220 gramów
kakao - 60 gramów
śmietanka - 200 mililitrów
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 0.75 łyżeczki
mleczna czekolada - 100 gramów
płatki kukurydziane - 65 gramów
mleczna czekolada - 95 gramów
różne czekoladki z bombonierki - 125 gramów
czekoladowe jajeczka
wiórki z białej czekolady - 20 gramów
Sposób przygotowania:
1. Natłuść formę i oprósz mąką.
2. W dużej misce zmiksuj: kostkę do pieczenia Kasia, cukier, jajka, wanilię, mąkę, kakao, śmietankę i proszek do pieczenia.
3. Wlej masę do formy i piecz w 160°C przez 40-45 minut do momentu, w którym obręcz będzie płynnie odklejać się od ciasta.
4. Przełóż ciasto do ostygnięcia.
5. Umieść ciasto na paterze i polej 100g rozpuszczonej mlecznej czekolady tak, by rozpłynęła się po bokach. Pozwól czekoladzie zastygnąć.
6. Zmieszaj płatki z 95g rozpuszczonej mlecznej czekolady.
7. Utwórz gniazdo na szczycie tortu. Wypełnij gniazdko czekoladowymi jajeczkami i czekoladkami z bombonierki. Wierzch posyp wiórkami z białej czekolady.

Słodkiej Wielkanocy! Upiecz bliskim radość!

autor: / źódło: / opracowanie:
Kasia
ostatnio dodane:


Dynia królowa jesieni – jak ją przyrządzić i wykorzystać wszystkie walory?Zmiana diety na jesieńDopasuj biżuterię do dekoltuJak znaleźć pracę?Maska złuszczająca i dotleniającaNajlepsze książki na jesienne wieczory!
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Kobiety, które zbudowały mocarstwo
Jesienne trendy
Popraw witalność i jędrność skóry
W walce z jesienno-zimową infekcją
Jak przygotować Halloweenowe przyjęcie dla najmłodszych?
Jak skomponować wartościowy podwieczorek dla dziecka?
Jak posprzątać groby?
Na pomarańczowo, czyli zapiekanka z dynią
5 sposobów na pokonanie jesiennej chandry
Dla ochrony skóry przed szkodliwym działaniem zanieczyszczeń cywilizacyjnych
Popularne witaminy w nowoczesnej odsłonie!
Odżywczy peeling
Zanurz się w nektarze z orchidei!
Szminka doskonała
Wielka Księga Radości
Dwudziestolecie od kuchni - konkurs
Kulinarna historia przedwojennej Polski
Mój spektakularny detoks
Kuchnia bez glutenu, nabiału i cukru



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Wielkanocna lista słodkich przebojów



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Dopasuj biżuterię do dekoltu
Dopasuj biżuterię do dekoltu
Jak znaleźć pracę?
Jak znaleźć pracę?
Maska złuszczająca i dotleniająca
Maska złuszczająca i dotleniająca
Najlepsze książki na jesienne wieczory!
Najlepsze książki na jesienne wieczory!
Jesienne trendy
Popraw witalność i jędrność skóry
W walce z jesienno-zimową infekcją
Dynia królowa jesieni – jak ją przyrządzić i wykorzystać wszystkie walory?
Jak przygotować Halloweenowe przyjęcie dla najmłodszych?
Jak skomponować wartościowy podwieczorek dla dziecka?
Jak posprzątać groby?
Na pomarańczowo, czyli zapiekanka z dynią
5 sposobów na pokonanie jesiennej chandry
Zmiana diety na jesień
Dla ochrony skóry przed szkodliwym działaniem zanieczyszczeń cywilizacyjnych
Popularne witaminy w nowoczesnej odsłonie!
Odżywczy peeling
Zanurz się w nektarze z orchidei!
Szminka doskonała
Wielka Księga Radości
Dwudziestolecie od kuchni - konkurs
Kulinarna historia przedwojennej Polski
Mój spektakularny detoks
Kuchnia bez glutenu, nabiału i cukru
Gwiazdy oczyszczają się jesienią
Smog, dym, klimatyzacja a zdrowie skóry
5 ciekawostek o słodyczach dla dzieci
O inspirujących Polkach
Ukryta książka, zagadki i tajemny szyfr
Dyniowo-cynamonowe gofry
Cytrusowe dżemy
Cyberprzestrzeń i dziecko
Jak nauczyć dzieci zdrowej diety?
Witamina C w walce z przeziębieniami
Potliwość stóp – jak jej zaradzić?
Pyszne obiady
Jesienne smakołyki i weki
Jesienne sposoby na spędzenie czasu z dzieckiem
Na co zwrócić uwagę kupując mopa?
Jeans w Twoim stylu
Eve Duet – dwa zapachy w idealnej harmonii
Tradycyjny podział ról w domu - badania
Lektura dla niej i dla niego
Jesienne nowości Wydawnictwa Dragon
Skuteczny sposób na naukę języków
Jak naturalnie budować odporność dziecka?
Jesienna lektura dla dzieci!
Sztuka oddechu
Wybierz sobie lekturę
Wspólne czytanie w jesienne wieczory!
Zrelaksuj się przy lekturze
Co przeczytasz w jesienny wieczór?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2017 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB