w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Porady żywieniowca na Święta + przepisy
data publikacji: 11-04-2017 r.
O Wielkanocy „bez przesady”, czyli 10 zasad zdrowych Świąt Jak zawsze będzie obficie: pachnące mięsa, gęste zupy, tradycyjne jajka, sałaty i sałatki, słodkie ciasta.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

O tym, co zrobić, aby Święta Wielkanocne nie okazały się dla nas zbyt „ciężkie” w skutkach, opowiada Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr.



Rodzinne, świąteczne spotkanie z pewnością odbędzie się przy suto zastawionym stole i będzie mieć swój początek już z samego rana. Bowiem śniadanie wielkanocne to przegląd świątecznych pyszności, a wraz z nimi - mnóstwo kalorii, które dostarczymy organizmowi. Odpowiedzialne za to będą między innymi wędliny, kiełbaski, pasztety, jajka. Obiad, to czas, kiedy na stół „wjeżdżają” żurki i barszcze białe – najczęściej z kiełbasą, schaby, pieczenie, sosy. A na deser - kolejny kawałek mazurka. W międzyczasie – podjadamy sałatki z ciężkimi dressingami. To wszystko sprawia, że nasza wiosenna dieta odchodzi na chwilę w niepamięć. Czas zatem poznać kilka prostych sposobów, jak zachować zdrowy rozsądek przy wielkanocnym stole, a po świętach dobrze czuć się we własnym ciele. Oto 10 złotych zasad zdrowej Wielkanocy - radzi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr:

1. KUPUJMY MĄDRZE
Już na etapie zakupów możemy pomyśleć o tym, by podczas świąt zadbać o swój organizm. Zwracajmy uwagę na etykiety – to pomoże nam wybierać produkty bardziej dla niego korzystne: z mniejszą ilością cukru, soli i niekorzystnych tłuszczów nasyconych, np. chudsze kiełbasy, mniej kaloryczne składniki dressingów.

2. GOTUJMY
Wielkanocny stół to różnego rodzaju mięsa, głównie pieczenie, schaby, karkówki czy szynki. Zamiast kupować w sklepie gotowe produkty, przyrządzajmy je samemu – dzięki temu mamy świadomość, z udziałem jakich składników są przygotowywane, kontrolując na przykład ilość używanej soli.

3. ZASTĘPUJMY
Podczas gotowania możemy zadbać o to, by świąteczne potrawy nieco „odchudzić”. Zamiast śmietany do zabielania zup, używajmy jogurtu naturalnego. Mięso nie musi być zanurzone w tłuszczu – jest mnóstwo sposobów, by przyrządzić go w bardziej korzystny dla naszego organizmu sposób: upiec w piekarniku w specjalnej folii czy udusić.

4. NAWADNIAJMY ORGANIZM
Dziennie powinniśmy wypić minimum dwa litry płynów. Dzięki temu w czasie posiłków też zjemy mniej. Pijmy tylko napoje niegazowane i bez cukru. Także zanim zasiądziemy do wielkanocnego śniadania, warto wypić szklankę wody.

5. MNIEJ ZNACZY LEPIEJ
Wielkanocny stół ugina się od specjałów – spróbujmy każdego, ale nakładajmy na talerze mniejsze porcje. W ten sposób unikniemy jedzenia na siłę, bo „trzeba spróbować wszystkiego”.

6. JEDZMY WARZYWA
Planując wielkanocne dania, nie zapominajmy o warzywach – powinny one być składnikiem każdego posiłku. Tym bardziej, że święta przypadają na czas, kiedy w sklepach i na straganach są dostępne świeże warzywa. Lepiej nałożyć na talerz większą ilość „zielonych”, zdrowych składników niż ziemniaków czy mięsa.
W jaki sposób warzywa mogą być obecne w wielkanocnym menu?
Do śniadania podajmy sałatki na bazie rukoli czy szpinaku, ze świeżymi pomidorami. Pamiętajmy, że ich dressing nie musi być ciężki. Jako dodatki zaserwujmy świeże rzodkiewki, ogórka, kiełki. Uwielbiamy pasztety? Możemy w tym roku przygotować je z dodatkiem lub nawet na bazie warzyw. Doskonale smakować będą także warzywne farsze do jajek.

Obiadowi musi towarzyszyć surówka – składniki ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Przekąski? Mogą być to świeże chrupkie warzywa.
Pod koniec świątecznego dnia jesteśmy już „tacy pełni”, a jeszcze coś by się zjadło? Sięgnijmy po sałatki i surówki!

7. WYBIERAJMY
Będąc gościem wielkanocnego spotkania, skorzystajmy z możliwości wyboru, jaki daje świąteczny stół. Zamiast kolejnego kawałka mięsa, sięgnijmy po surówkę. Unikajmy ciast z lukrem i kremem, a spróbujmy tych z owocami. Zawsze najbardziej kaloryczne są torty!

8. KONTROLUJMY ILOŚĆ SOLI
Także podczas Wielkanocy pamiętajmy, że przeważnie zjadamy zbyt dużą ilość soli. A ta znajduje się nie tylko w zupie, która dosalamy, ale w różnego rodzaju produktach, w których jej przeważnie nie dostrzegamy, np. w chlebie, serach, wędlinach. Zwracajmy więc uwagę, by nie dosalać potraw. Niech ich smak dopełnią zioła.

9. ALKOHOL Z UMIAREM
Po alkohol sięgajmy z umiarem, grzecznie odmawiając kolejnego toastu.

10. RUSZAJMY SIĘ
Pamiętajmy o aktywności fizycznej! Po wielkanocnym śniadaniu najlepiej wybrać się na długi, rodzinny spacer.


Jak włączyć warzywa do wielkanocnego menu?

Sałatka ogórkowa
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
100 g liści sałaty
ogórek
pęczek rzodkiewki
Sos sałatkowy koperkowo – ziołowy z gorczycą Naturalnie Smaczne! Knorr
3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:
1. Sałatę oczyść, umyj i dobrze osusz.
2. Ogórek i rzodkiewkę umyj i osusz. Rzodkiewkę pokrój w plastry, ogórek pokrój w cienkie plasterki lub zetrzyj na tarce.
3. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką soku z cytryny, aby nadać aromatu. Dodaj resztę składników i wymieszaj.

Sałatka z awokado
Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 3
Składniki:
150 g główki sałaty lub liści sałaty
1,5 awokado
300 g pomidorów
125 g sera mozzarella
Sos sałatkowy Truskawka z chili Naturalnie Smaczne! Knorr
3 łyżki oleju
1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania:
1. Sałatę oczyść, umyj i dobrze osusz.
2. Awokado przekrój na pół, usuń środek i obierz połówki ze skórki, a następnie pokrój w plastry. Pomidory umyj i pokrój w plasterki. Odsącz ser mozzarella i pokrój w plasterki.
3. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z 2 łyżkami wody, 3 łyżkami oliwy z oliwek i 1 łyżką soku z cytryny, aby nadać niezwykłego smaku. Dodaj resztę składników i wymieszaj.

Schab z fioletowym kalafiorem
Składniki:
1 kg schabu środkowego
2 łyżki Przyprawy do mięs Knorr 
mała cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka majeranku
łyżka oleju
Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr 
100 ml czerwonego wina (opcjonalnie)
3 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni, wariant maślany smak
100 g fioletowego kalafiora
100 g brokuła lub kalafiora Romanesco
łyżka masła
szczypta soli
szczypta pieprzu
cukier do smaku
600 g obranych ziemniaków
Sposób przygotowania:
1. Przygotuj aromatyczną marynatę. Przyprawę do mięs Knorr wymieszaj z majerankiem i roztartym czosnkiem, dodaj olej, całość wymieszaj, aby nadać aromatu. Tak powstałą marynatą natrzyj dokładnie mięso. Odstaw je na co najmniej godzinę do lodówki.
2. Po tym czasie schab obsmaż na średnio rozgrzanej patelni z Rama Smaż jak szef kuchni. Schab obsmaż z obu stron. Zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 45-50 minut. W międzyczasie ugotuj ziemniaki.
3. Nastaw garnek z osoloną wodą i łyżeczką cukru. W gotującej się wodzie sparz pokrojone na małe różyczki kalafiora i brokuły. Warzywa polej rozpuszczonym masłem.
4. Na patelni podsmaż pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy się zeszkli, wlej sok powstały z pieczenia schabu. Dolej wino, tak aby całego płynu na patelni było około 250 ml (1 szklanka). Dodaj Esencję do sosu Knorr, która nada potrawie bogaty mięsny smak. Zadbaj, aby dokładnie się rozpuściła. Sos zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj, aż nabierze odpowiedniej konsystencji.
5. Na ugotowanych ziemniakach ułóż plastry upieczonego schabu, całość obłóż dookoła warzywami. Po wierzchu mięso obficie polej gorącym sosem.

Warzywa z sosem holenderskim
Składniki:
mały kalafior
mały brokuł
2 marchewki
150 g fasolki szparagowej
mała cukinia
200 ml masła klarowanego
cytryna
łyżka cukru
biały pieprz
Bulion na włoszczyźnie Knorr 
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Umyj kalafiora i brokuły, podziel je na mniejsze różyczki. Obierz i pokrój marchewki na grubsze plastry. Oczyść fasolę i odetnij jej końce. Cukinię umyj i pokrój na grubsze półplastry.
2. W garnku nastaw wodę z solą i cukrem – warzywa gotuj kolejno – marchew 7 minut, fasolkę szparagową 12 minut, brokuły 4 minuty, kalafior 5 minut, cukinię 2 minuty. Sparzone warzywa natychmiast hartuj w zimnej bieżącej wodzie.
3. W międzyczasie przygotuj sos, wyciśnij sok z cytryny.
4. W garnuszku zagrzej masło do temperatury 60° C.
5. Do kielicha miksera wbij jedno całe jajko i jedno żółtko, dodaj sok z cytryny, pół łyżeczki cukru i kostkę rosołową, dla nadania smaku. Uruchom mikser na średnich obrotach, jednocześnie powoli wlewając masło. Masło dodawaj do momentu, aż sos zgęstnieje. Przełóż go wtedy do miski, dopraw białym pieprzem.
6. Sparzone warzywa zagrzej ponownie w gotującej się wodzie. Gorące już ułóż na talerzu, podawaj z sosem.

Steki wieprzowe z warzywami z woka
Składniki:
400 g schabu środkowego
3 łyżki Przyprawy do wieprzowiny Knorr
bakłażan
cebula czerwona
150 g groszku cukrowego
10 g świeżego imbiru
80 ml chińskiego sosu Hoisin
4 ml oleju do smażenia
łyżka papryki
¼ pęczka kolendry
Sposób przygotowania:
1. Na patelni bez tłuszczu ułóż bakłażana pokrojonego w plastry. Smaż go po 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu ostudź i pokrój w grube paski przypominające wielkością frytki.
2. Schab pokrój w grube paski i oprósz obficie Przyprawą do mięsa Knorr, która nada potrawie odpowiedniego smaku oraz sprawi, że mięso będzie soczyste. Dodaj starty imbir i 2 łyżki oleju.
3. Na rozgrzanej patelni obsmaż mięso ze wszystkich stron, a następnie wrzuć paprykę pokrojoną w grube słupki i cebulę pokrojoną w plastry. Smaż chwilę, aż cebula zacznie robić się szklista.
4. Dodaj bakłażana, groszek i sos Hoisin. Pod koniec smażenia dodaj listki kolendry. Całość dokładnie wymieszaj podrzucając składniki w sosie. Gotową wieprzowinę podawaj z ryżem.

Pasztet z ciecierzycy z pastą Tahini
Składniki:
400 g ciecierzycy
2 cebule
2 marchewki
1,5 szklanki bułki tartej
3 łyżki kaszy mannej
łyżeczka wędzonej papryki
łyżeczka ostrej papryki
łyżka pasty sezamowej Tahini
łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
łyżka ziarna kolendry
100 g suszonych pomidorów
łyżka koncentratu pomidorowego
4 jaja
2 łyżki oleju
łyżka Przyprawy Uniwersalnej Delikat Knorr 
łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu
3 łyżki majonezu
pęczek natki kolendry
limonka
ząbek czosnku
łyżka gęstego jogurtu
strąk ostrej papryki chilli
łyżka pasty sezamowej Tahini
Sposób przygotowania:
1. Dzień wcześniej zalej ciecierzyce zimną wodą. Na drugi dzień przepłucz ją i zalej świeżą wodą. Następnie dodaj marchew i gotuj do miękkości.
2. Ugotowany groch i marchew przełóż do miksera. Później dodaj jajka i pastę Tahini. Całość zmiksuj na gładką pastę.
3. Na rozgrzanym oleju podsmaż rozdrobnioną cebulę. Gdy się zeszkli, na patelnię dodaj posiekany czosnek i przyprawy (w tym delikat warzywny). Smaż je aż zaczną intensywnie pachnieć. Wtedy dodaj koncentrat pomidorowy. Całość smaż jeszcze kolejną chwilę, a następnie przełóż do miksera w którym, wcześniej miksowany był groch. Zmiksuj składniki dokładnie na gładka pastę i połącz z resztą ciecierzycy.
4. Masę na pasztet dopraw delikatem do smaku i połącz z drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, bułką i kaszą manną. Dokładnie wymieszaj. Masę umieść w foremce na pasztet wcześniej wyścielonej pergaminem. Foremkę zawiń w folię aluminiową i umieść na blasze piekarnika, na którą wlej wodę. Całość umieść w nagrzanym do 200 st. C piekarniku na około 60 minut. Pasztet podawaj z sosem.
5. Rozetrzyj czosnek na miazgę, posiekaj kolendrę i strąk papryki chili. Wszystkie składniki połącz z majonezem i jogurtem, dopraw do smaku sokiem z limonki.

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Włoska sałatka z cukinią i pieczonym łososiemMakaron ze szparagami w sosie śmietanowymŚlubna biżuteria - co jest teraz modne?Tydzień do ślubuChcesz być fit?Makaron z botwinką
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Jak wybrać idealna deskę do prasowania?
Jak radzić sobie z potem?
Czarny bez dla zdrowia i urody
Witamina C i aloes
4 powody, dla których warto wziąć ślub zimą
Wakacje last minute - 3 kroki do idealnego ciała
Nielubiane warzywa w diecie dziecka
Krótkowzroczność wśród dzieci – nowa choroba cywilizacyjna
Masaż andullacyjny
Ile z owocu znajdziemy w soku?
Szaszłyki z piersi indyka z oscypkiem
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem
Jak skutecznie ochronić gardło latem?
Wiesz wszystko o kefirze?
Jak załatwić sprawę w środku dnia i nie brać wolnego?
ABC porządków domowych: idealnie czysta podłoga niezależnie od pory roku!
Niechciane boczki: jak można się ich pozbyć?
Zadbaj o odpowiednią jakość powietrza w domu
Wakacyjny konkurs z lekturą!



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Porady żywieniowca na Święta + przepisy



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Włoska sałatka z cukinią i pieczonym łososiem
Włoska sałatka z cukinią i pieczonym łososiem
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Ślubna biżuteria - co jest teraz modne?
Ślubna biżuteria - co jest teraz modne?
Tydzień do ślubu
Tydzień do ślubu
Masaż andullacyjny
Ile z owocu znajdziemy w soku?
Szaszłyki z piersi indyka z oscypkiem
Szaszłyki z kurczaka z boczkiem
Jak skutecznie ochronić gardło latem?
Wiesz wszystko o kefirze?
Jak załatwić sprawę w środku dnia i nie brać wolnego?
ABC porządków domowych: idealnie czysta podłoga niezależnie od pory roku!
Niechciane boczki: jak można się ich pozbyć?
Zadbaj o odpowiednią jakość powietrza w domu
Wakacyjny konkurs z lekturą!
Pierogi z soją
Postaw na TOFU!
Lśniące i mocne włosy w 10 minut
Pulpety z soczewicy
Stres w pracy
Światowe zalecenia dotyczące spożycia tłuszczów
Jak uniknąć odwodnienia latem?
Pomysł na dania z cukinią
Emocje u maluszka
Lekkie letnie dania
Jak odzyskać sylwetkę sprzed porodu?
Kofeinowy zastrzyk dla głowy i zmysłów
Must have Patricii Kazadi na lato
Róż niejedno ma imię
Ryby z grilla - porady
Superhity kosmetyczne na lato
Łosoś z cukinią i pomidorami
Ryba ze szpinakiem
Millenialsi
Naturalny tonik bambusowy
Szampon dedykowany dla mężczyzn
NIVEA Care Shower Silk mousse rabarbarowo – malinowy!
Nawilżający duet na lato
Letnie kolekcje do dziergania
Pharmaceris N CAPINON Kcx 2% Aktywny preparat punktowy uszczelniająco-wzmacniający naczynka
Intensywna pielęgnacja wyszczuplająca na noc
Pokolenie Z
Na kogo będzie czekać praca w 2020 roku?
Najdziwniejsze zwyczaje ślubne
Olejek arganowy BIO - Marokański Eliksir Młodości
Łatwy sposób na wspólne śniadanie
Hummusy i pasty
Nowatorska seria Dermika IN-TENSE
Wakacyjny stres
Jakie błędy popełniamy przy sprzątaniu?
Prosty skład w produktach dla dzieci
Media społecznościowe jako narzędzie rekrutacji

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2017 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB