w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Wielkanocne kalendarium
data publikacji: 11-04-2017 r.
Nadchodzi Wielkanoc, a wraz z nią kulinarne zamieszanie. Żeby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, najlepiej rozłożyć przyrządzanie potraw na kilka dni przed Wielką Niedzielą.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Oto gotowy plan i porady dotyczące przedświątecznych działań w kuchni od Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

4 dni przed: Wielka Środa
To najlepszy czas, aby zrobić wielkanocne zakupy. Warto zastanowić się, co chcemy kupić i jakie mamy zapasy w lodówce – tak, aby nie marnować żywności. To dobry dzień na przyrządzenie i zamarynowanie mięs. Zostawiamy je w lodówce, gdzie mogą czekać na swoją kolej 3-4 dni. W środę można przygotować zakwas na żurek – powinno się go robić od 3 do 5 dni przed gotowaniem zupy.

„Aby przyrządzić naturalny zakwas na żurek, należy w dużym słoju umieścić kilka skórek z chleba razowego, łyżkę mąki żytniej lub pszennej z otrębami, kilka ząbków czosnku, liść laurowy i ziele angielskie” – opowiada szef kuchni Knorr.

Podczas Wielkanocy na stołach królują pieczenie – w postaci schabu, cielęciny, indyka, kurczaka, gęsi lub kaczki. Jak wybrać sztukę mięsa na pieczeń? Najlepiej, gdy waży ona ok. 1,5 kg – mniejszy kawałek mógłby obeschnąć w piekarniku, a większy będzie trudno upiec równomiernie. „Pieczone mięso bez żadnych problemów zachowa swoją świeżość przez kilka dni, jeśli po upieczeniu umieścimy je w plastikowym pojemniczku lub po prostu zawiniemy w folię aluminiową” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

3 dni przed: Wielki Czwartek
To czas na udekorowanie domu i przygotowanie świątecznego stołu. Prasujemy obrusy, przygotowujemy wielkanocne stroiki i kompletujemy zastawę. Tak, aby w niedzielę nic nas nie zaskoczyło!

Na 4 dni przed Wielkanocą dobrze jest przygotować jedno z najpopularniejszych, świątecznych dań, czyli pasztet. Pasztet musi mieć odpowiednią konsystencję, by dobrze się rozsmarowywać. Powinien być wilgotny (zwracajmy uwagę, by nie był przesuszony i łykowaty). „W tym celu do ulubionej mieszanki mięs dorzućmy kawałek podgardla wieprzowego. Brytfankę do pieczenia wyłóżmy plastrami boczku, a unikniemy przypalenia. Przyprawiając pasztet, nie zapomnijmy o gałce muszkatołowej. Najlepiej kupić świeżą gałkę i zetrzeć - będzie bardziej aromatyczna” – radzi Piotr Murawski.

2 dni przed: Wielki Piątek
Wielki Piątek to najlepszy dzień na upieczenie wielkanocnych ciast. Dodatkowo można w tym dniu przygotować pyszne sałatki. To także czas na przystrojenie wielkanocnego koszyczka i przygotowanie znajdujących się w nim smakołyków. W tym dniu możemy też przygotować świąteczne dodatki: chrzan i ćwikłę.

Chrzan może być bazą dla różnych dodatków do mięs. Można połączyć go np. z burakami, ze śmietaną, z jabłkiem czy konfiturą z żurawiny. Przede wszystkim jest dodawany do żuru czy białego barszczu, ale może posłużyć też jako baza do sosu chrzanowego. Tarty chrzan szybko ciemnieje - aby tego uniknąć, zakwaśmy go sokiem z cytryny lub octem.

A jak przyrządzić drugi, wielkanocny przysmak, czyli ćwikłę? „Najprostszy i zarazem najsmaczniejszy przepis polega na upieczeniu w piekarniku średniej wielkości buraka zawiniętego w folię aluminiową (czas pieczenia ok. 70-90 minut w temperaturze ok. 170°C). Gdy burak już ostygnie, obieramy go i ścieramy, łączymy z utartym chrzanem, doprawiamy solą, cukrem, octem i sokiem z cytryny” – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

1 dzień przed: Wielka Sobota
Tego dnia przygotowuje się żurek.
Ten najsmaczniejszy jest przygotowywany na wywarze mięsnym, np. z wędzonki. Przyprawy, które najbardziej lubi żurek, to majeranek oraz kminek - ten ostatni warto rozetrzeć przed wsypaniem do garnka dla nadania głębszego aromatu. Jeśli domownicy preferują łagodniejsze smaki, dodajmy do żurku śmietanę. Ziemniaki do zupy należy ugotować osobno - pod wpływem kwaśnego wywaru mogą stać się niesmaczne i twarde.

Wielka Sobota to dzień, w którym gotujemy jajka, czyli symbol Wielkanocy.
„Aby jajko nie pękło podczas gotowania, nakłujmy je igłą na zaokrąglonym czubku - tam znajduje się pęcherzyk powietrza. Dzięki niewielkiemu otworkowi ciśnienie podczas gotowania znajdzie ujście i zachowa skorupkę nienaruszoną. Jeśli planujemy gotować jajka, wyjmijmy je z lodówki wcześniej - to zmniejszy różnicę temperatur i również zapobiegnie pękaniu skorupki. Do garnka z wodą dosypmy nieco soli - dzięki temu skorupka będzie wygodnie odchodzić podczas obierania” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. W tym dniu możemy przygotować sałatki na wielkanocne śniadanie. Ważne, by nie dodawać do nich dressingu – powinien on połączyć składniki tuż przed podaniem sałatki na stół.

Wielkanoc - czas na świąteczną ucztę!
Wielka Niedziela i Lany Poniedziałek to wreszcie upragniona uczta! Siedząc przy rodzinnym stole, nie zapominajmy jednak o świeżych warzywach, które posłużą nam jako doskonały dodatek do półmisków z wędlinami. A zatem: pomidory, rzodkiewka, szczypiorek, rzeżucha. Po całym tygodniu przygotowań pozostaje tylko cieszyć się rodzinną atmosferą Świąt Wielkanocnych. Smacznego!

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Włoska sałatka z cukinią i pieczonym łososiemMakaron ze szparagami w sosie śmietanowymŚlubna biżuteria - co jest teraz modne?Tydzień do ślubuChcesz być fit?Makaron z botwinką
pokrewne forum:

Inne sprawy
przeczytaj także:

Naturalny tonik bambusowy
Nawilżający duet na lato
Letnie kolekcje do dziergania
Pharmaceris N CAPINON Kcx 2% Aktywny preparat punktowy uszczelniająco-wzmacniający naczynka
Intensywna pielęgnacja wyszczuplająca na noc
Pokolenie Z
Na kogo będzie czekać praca w 2020 roku?
Łatwy sposób na wspólne śniadanie
Hummusy i pasty
Nowatorska seria Dermika IN-TENSE
Wakacyjny stres
Jakie błędy popełniamy przy sprzątaniu?
Prosty skład w produktach dla dzieci
Media społecznościowe jako narzędzie rekrutacji
Lepszy wzrok to lepsze życie
Zwiastun „Botoksu” królem polskiego Internetu!
Uważaj na boreliozę!
Faszerowane pomidory
Amore pomidore! Dania z pomidorami



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Wielkanocne kalendarium



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Ślubna biżuteria - co jest teraz modne?
Ślubna biżuteria - co jest teraz modne?
Tydzień do ślubu
Tydzień do ślubu
Chcesz być fit?
Chcesz być fit?
Łatwy sposób na wspólne śniadanie
Hummusy i pasty
Nowatorska seria Dermika IN-TENSE
Wakacyjny stres
Jakie błędy popełniamy przy sprzątaniu?
Prosty skład w produktach dla dzieci
Media społecznościowe jako narzędzie rekrutacji
Lepszy wzrok to lepsze życie
Zwiastun „Botoksu” królem polskiego Internetu!
Uważaj na boreliozę!
Faszerowane pomidory
Amore pomidore! Dania z pomidorami
Rozmowy o współczesnej religijności
Makaron z botwinką
Makarony z pomidorami
Sekrety zdrowej diety - czyli co jeść, aby mieć mocne kości?
Zbilansowana dieta seniora
Letnia kawa
Detoks w mieście?
Lekkie sałatki na upalne dni
Tropikalne wakacje czy słodkie pastele?
Makarony MINI
Śniadanie do łóżka – mały gest, duża radość
Pełnoziarniste burgery z łososiem i warzywami
Jak zadbać o sylwetkę w sezonie letnim?
Przepisy na letnie napoje i desery
Owocowe orzeźwienie
Hummus z bobu
CV jak brzytwa
Jak przetrwać na wakacyjnej wycieczce rowerowej
Termometr do mięsa
Międzynarodowy Dzień Owoców
Zdrowe plecy Twojego pierwszoklasisty
Koktajle bez laktozy
Wakacyjne drugie śniadanie
Zapraszamy na piknik
Zabawy z dziećmi na świeżym powietrzu
Letnie porządki
Ogród małych kroków
Szaszłyki w orzechowej marynacie
Co matka wie o zbilansowanej diecie?
Opakowania kartonowe
Psychologia słodyczy
Pranie zasłon i pościeli - tutorial
Zioła a nadciśnienie
Infekcja u niemowlaka - czy może być groźna
Osmosocjologia, czyli jak miasto kusi zapachem?
Smoothie Kebnekaise

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2017 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB