w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Wielkanocne kalendarium
data publikacji: 11-04-2017 r.
Nadchodzi Wielkanoc, a wraz z nią kulinarne zamieszanie. Żeby nie zostawiać wszystkiego na ostatnią chwilę, najlepiej rozłożyć przyrządzanie potraw na kilka dni przed Wielką Niedzielą.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Oto gotowy plan i porady dotyczące przedświątecznych działań w kuchni od Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr.

4 dni przed: Wielka Środa
To najlepszy czas, aby zrobić wielkanocne zakupy. Warto zastanowić się, co chcemy kupić i jakie mamy zapasy w lodówce – tak, aby nie marnować żywności. To dobry dzień na przyrządzenie i zamarynowanie mięs. Zostawiamy je w lodówce, gdzie mogą czekać na swoją kolej 3-4 dni. W środę można przygotować zakwas na żurek – powinno się go robić od 3 do 5 dni przed gotowaniem zupy.

„Aby przyrządzić naturalny zakwas na żurek, należy w dużym słoju umieścić kilka skórek z chleba razowego, łyżkę mąki żytniej lub pszennej z otrębami, kilka ząbków czosnku, liść laurowy i ziele angielskie” – opowiada szef kuchni Knorr.

Podczas Wielkanocy na stołach królują pieczenie – w postaci schabu, cielęciny, indyka, kurczaka, gęsi lub kaczki. Jak wybrać sztukę mięsa na pieczeń? Najlepiej, gdy waży ona ok. 1,5 kg – mniejszy kawałek mógłby obeschnąć w piekarniku, a większy będzie trudno upiec równomiernie. „Pieczone mięso bez żadnych problemów zachowa swoją świeżość przez kilka dni, jeśli po upieczeniu umieścimy je w plastikowym pojemniczku lub po prostu zawiniemy w folię aluminiową” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

3 dni przed: Wielki Czwartek
To czas na udekorowanie domu i przygotowanie świątecznego stołu. Prasujemy obrusy, przygotowujemy wielkanocne stroiki i kompletujemy zastawę. Tak, aby w niedzielę nic nas nie zaskoczyło!

Na 4 dni przed Wielkanocą dobrze jest przygotować jedno z najpopularniejszych, świątecznych dań, czyli pasztet. Pasztet musi mieć odpowiednią konsystencję, by dobrze się rozsmarowywać. Powinien być wilgotny (zwracajmy uwagę, by nie był przesuszony i łykowaty). „W tym celu do ulubionej mieszanki mięs dorzućmy kawałek podgardla wieprzowego. Brytfankę do pieczenia wyłóżmy plastrami boczku, a unikniemy przypalenia. Przyprawiając pasztet, nie zapomnijmy o gałce muszkatołowej. Najlepiej kupić świeżą gałkę i zetrzeć - będzie bardziej aromatyczna” – radzi Piotr Murawski.

2 dni przed: Wielki Piątek
Wielki Piątek to najlepszy dzień na upieczenie wielkanocnych ciast. Dodatkowo można w tym dniu przygotować pyszne sałatki. To także czas na przystrojenie wielkanocnego koszyczka i przygotowanie znajdujących się w nim smakołyków. W tym dniu możemy też przygotować świąteczne dodatki: chrzan i ćwikłę.

Chrzan może być bazą dla różnych dodatków do mięs. Można połączyć go np. z burakami, ze śmietaną, z jabłkiem czy konfiturą z żurawiny. Przede wszystkim jest dodawany do żuru czy białego barszczu, ale może posłużyć też jako baza do sosu chrzanowego. Tarty chrzan szybko ciemnieje - aby tego uniknąć, zakwaśmy go sokiem z cytryny lub octem.

A jak przyrządzić drugi, wielkanocny przysmak, czyli ćwikłę? „Najprostszy i zarazem najsmaczniejszy przepis polega na upieczeniu w piekarniku średniej wielkości buraka zawiniętego w folię aluminiową (czas pieczenia ok. 70-90 minut w temperaturze ok. 170°C). Gdy burak już ostygnie, obieramy go i ścieramy, łączymy z utartym chrzanem, doprawiamy solą, cukrem, octem i sokiem z cytryny” – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

1 dzień przed: Wielka Sobota
Tego dnia przygotowuje się żurek.
Ten najsmaczniejszy jest przygotowywany na wywarze mięsnym, np. z wędzonki. Przyprawy, które najbardziej lubi żurek, to majeranek oraz kminek - ten ostatni warto rozetrzeć przed wsypaniem do garnka dla nadania głębszego aromatu. Jeśli domownicy preferują łagodniejsze smaki, dodajmy do żurku śmietanę. Ziemniaki do zupy należy ugotować osobno - pod wpływem kwaśnego wywaru mogą stać się niesmaczne i twarde.

Wielka Sobota to dzień, w którym gotujemy jajka, czyli symbol Wielkanocy.
„Aby jajko nie pękło podczas gotowania, nakłujmy je igłą na zaokrąglonym czubku - tam znajduje się pęcherzyk powietrza. Dzięki niewielkiemu otworkowi ciśnienie podczas gotowania znajdzie ujście i zachowa skorupkę nienaruszoną. Jeśli planujemy gotować jajka, wyjmijmy je z lodówki wcześniej - to zmniejszy różnicę temperatur i również zapobiegnie pękaniu skorupki. Do garnka z wodą dosypmy nieco soli - dzięki temu skorupka będzie wygodnie odchodzić podczas obierania” – radzi Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. W tym dniu możemy przygotować sałatki na wielkanocne śniadanie. Ważne, by nie dodawać do nich dressingu – powinien on połączyć składniki tuż przed podaniem sałatki na stół.

Wielkanoc - czas na świąteczną ucztę!
Wielka Niedziela i Lany Poniedziałek to wreszcie upragniona uczta! Siedząc przy rodzinnym stole, nie zapominajmy jednak o świeżych warzywach, które posłużą nam jako doskonały dodatek do półmisków z wędlinami. A zatem: pomidory, rzodkiewka, szczypiorek, rzeżucha. Po całym tygodniu przygotowań pozostaje tylko cieszyć się rodzinną atmosferą Świąt Wielkanocnych. Smacznego!

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Europejski Dzień ŚniadaniaJak dobrać okulary?Co jemy w pracy?Wielkanocna lista słodkich przebojówWielkanocne kalendariumPikantne zupy na wiosenne przeziębienie
pokrewne forum:

Inne sprawy
przeczytaj także:

Wakacje z Lassem i Mają
Ludzie, z którymi inni nie lubią pracować
Bezoperacyjne powiększanie piersi - fakty i mity
Weselmy się!
Poszła Ola do przedszkola...
Kwas foliowy – witamina, która dba o Twoje piękno
Smyk choruje? To czas tylko dla was
Mokrego Dyngusa!
Świąteczne życzenia wielkanocne!
Cynamonowy puchar
Zapiekanki z makaronu
Radość wspólnego gotowania
Słodko-wytrawne przepisy
Mąka na świąteczne ciasta
Porady żywieniowca na Święta + przepisy
Wiosenna metamorfoza - od czego zacząć?
Tagliatelle - włoskie wstążki na kilka sposobów
Pieką i szczypią? Światło dzienne nadmiernie razi?
W dobrej formie!



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Wielkanocne kalendarium



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Wielkanocna lista słodkich przebojów
Wielkanocna lista słodkich przebojów
Wielkanocne kalendarium
Wielkanocne kalendarium
Pikantne zupy na wiosenne przeziębienie
Pikantne zupy na wiosenne przeziębienie
Jak oderwać dziecko od telewizora?
Jak oderwać dziecko od telewizora?
Poszła Ola do przedszkola...
Kwas foliowy – witamina, która dba o Twoje piękno
Smyk choruje? To czas tylko dla was
Mokrego Dyngusa!
Świąteczne życzenia wielkanocne!
Cynamonowy puchar
Zapiekanki z makaronu
Radość wspólnego gotowania
Słodko-wytrawne przepisy
Mąka na świąteczne ciasta
Porady żywieniowca na Święta + przepisy
Wiosenna metamorfoza - od czego zacząć?
Tagliatelle - włoskie wstążki na kilka sposobów
Pieką i szczypią? Światło dzienne nadmiernie razi?
W dobrej formie!
Nowe przygody Kubusia Puchatka
Olej czy masło dla dziecka?
Nadchodzi Tydzień Czystych Okien!
Gdy bolą stawy – jak skutecznie i naturalnie łagodzić dolegliwości
Aby podróżować nie potrzebujesz biletu
Domowe sposoby na katar
Metoda trzech kroków do czystego noska
Podwyżki nie dają poczucia stabilności
Ranking najgorszych czcionek do CV
Probiotyki – tarcza ochronna organizmu
Wiosna w stylu hygge
Paluszki rybne - jakość bez tajemnic
SMOG – realne zagrożenie
Chata
Dlaczego produkty pełnoziarniste są lepsze?
Nieudana rozmowa rekrutacyjna? Podpowiadamy, jak się ratować
O tym, czego pragną kobiety
Sprawiedliwy podział obowiązków
Zbawienny wpływ szałwii w okresie zachorowań
Naturalne sposoby na opanowanie stresu
Rozmowa kwalifikacyjna
Autonomiczna jazda za naciśnięciem przycisku
Przygotuj stopy do wiosennych treningów
Nie kłam… my zrobimy to za Ciebie!
Komedia romantyczna, która zdarzyła się naprawdę!
Gold - współczesna bajka, w którą uwierzył świat
Szukam pracy
Po której stronie łóżka zasypiasz?
Wieczór meksykański
Wyspy szczęśliwe
Odnajdę Cię
Scha­b pieczony z grzybami i szpinakiem
Faszerowana papryka z ryżem

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2017 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB