w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Tagliatelle - włoskie wstążki na kilka sposobów
data publikacji: 31-03-2017 r.
Według legendy makaron tagliatelle po raz pierwszy trafił na stół w XVI wieku. Od tego czasu nie zmienił się - ma porowatą i szorstką fakturę, przez co idealnie nadaje się do gęstych sosów.
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Wymyślony w Bolonii produkowany jest teraz na całym świecie. Świetnie pasuje zarówno do klasycznego bolognese, jak i sosów na bazie śmietany, których smak można urozmaicić intensywnymi dodatkami, np. zielonymi oliwkami czy kaparami. Tagliatelle można także podać z mięsem – kurczakiem czy kaczką, a także z warzywami lub owocami morza. Ponadto sprawdzi się w zapiekance makaronowej.

Szukając tagliatelle na sklepowych półkach, warto zwrócić uwagę, by makaron był przygotowany z mąki pszennej durum. Wtedy, właściwie ugotowany, zachowuje jędrność, sprężystość i nie rozpadnie się po połączeniu z sosem. Makaron, także i tagliatelle, powinno gotować się w dużej ilości wrzątku, zachowując następujące proporcje: minimum trzy razy więcej wody niż makaronu. Podczas gotowania tagliatelle ważne jest zamieszanie go od czasu do czasu, aby się nie posklejał.

Na zielono

Tagliatelle może mieć różne kolory ze względu na naturalne zabarwienie takimi produktami jak szpinak czy papryka. Ten w wersji szpinakowej doskonale będzie smakował w połączeniu z sosem śmietanowym. Pysznym uzupełnieniem dania będzie łosoś, który najpierw podgrzewany jest na patelni, a potem pieczony w piekarniku. „Chrupiące ziołowe grzanki z bagietki będą znakomitym dodatkiem do tej potrawy” – poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Szpinakowe tagliatelle z łososiem i sosem szafranowym

Składniki:

300 g makaronu tagliatelle szpinakowego
Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem
500 g filetu z łososia
cebula
skórka otarta z 1 cytryny
pieprz czarny świeżo mielony
szczypta szafranu
100 ml białego wina
200 ml śmietany 30%
4 łyżki oliwy z oliwek
świeży tymianek do dekoracji
wiórki drewniane do wędzenia

Sposób przygotowania:

Mięso ryby oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na 4 równe części. Każdą porcję skrop oliwą, posyp otarta skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na kilka minut.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej winem, dodaj szafran i gotuj do momentu odparowania płynu.
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, co sprawi, że sos będzie idealnie przyprawiony i zyska właściwą konsystencję. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Odstaw na bok.
Przygotuj patelnię (najlepiej z metalową rączką), którą będziesz mógł/mogła wstawić do piekarnika oraz pasującą do niej kratkę. Patelnię rozgrzej, wsyp do niej drewniane wiórki i ułóż kratkę. Na kratce ułóż kawałki ryby, całość przykryj aluminiową folią lub pokrywką i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Następnie patelnię wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.
W tym czasie ugotuj makaron al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź, a następnie przełóż do przygotowanego wcześniej sosu i wymieszaj. Ponownie zagotuj.
Gotowy makaron wyłóż na talerze. Na każdej porcji makaronu ułóż filet wędzonej ryby, danie udekoruj listkami świeżego tymianku i podawaj.

W wersji eleganckiej

Pomysł na uroczystą kolację? Tagliatelle! Wyjątkowo smakować będzie z piersią z kaczki. Warto ją przygotować francuską metodą sous-vide, która oznacza gotowanie w szczelnie zamkniętych, plastikowych workach umieszczonych w gorącej wodzie. Drób gotuje się w temperaturze od 65 do 71˚C. Dzięki temu zachowany zostaje smak produktów.

„Jeśli w domowych warunkach nie mamy możliwości przygotowania mięsa w opisany sposób, zamarynujmy je zgodnie z przepisem i upieczmy pierś kaczki w piekarniku. Najpierw obsmażamy ją na rozgrzanej patelni, a następnie dopiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 8-10 min., w zależności od grubości mięsa” – dodaje szef kuchni Knorr. Dodatek sera gorgonzola doda potrawie niezwykłego smaku.

Tagliatelle z piersią z kaczki sous vide i serem Gorgonzola

Składniki:

250 g makaronu tagliatelle
pierś z kaczki
Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem
50 g sera gorgonzola
cebula
200 ml śmietany 18%
natka pietruszki
łyżka miodu
łyżeczka soli
szczypta pieprzu czarnego
2 gałązki świeżego tymianku
2 liście laurowe
3 sztuki ziela angielskie
4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Pierś kaczki umyj i osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj 2 łyżki oliwy, miód, sól, pieprz, liść laurowy oraz ziele angielskie. Ostrym nożem płytko natnij w kratkę skórę kaczki, przełóż do miseczki i wymieszaj z przyprawami, następnie wszystko włóż do woreczka vacuum, dodaj gałązkę tymianku i zamknij próżniowo. Tak przygotowaną pierś gotuj 1,5 godziny w temperaturze 58° C.
Cebulę pokrój w kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj pozostałą gałązkę tymianku. Całość zalej winem i gotuj do momentu odparowania płynu.
Tagliatelle z kurczakiem Knorr rozmieszaj ze śmietaną, aby nadać aromatu, wlej na patelnię i zagotuj. Zmniejsz ogień, dodaj pokruszony ser i gotuj jeszcze 2 minuty.
Makaron ugotuj al dente, odcedź, a następnie połącz z przygotowanym sosem. Dodaj posiekaną natkę i wymieszaj.
Ugotowaną pierś kaczki wyjmij z woreczka i oczyść z przypraw. Rozgrzej patelnię i obsmaż pierś z obu stron po 3-4 minuty począwszy od skóry. Po usmażeniu pierś pozostaw na 5 minut, aby mięso „odpoczęło”.
Przygotowany makaron wyłóż na talerze. Pierś pokrój w cienkie plastry i dekoracyjnie ułóż na makaronie. Danie udekoruj świeżymi ziołami i podawaj.

Pod serową kołderką

Tagliatelle z kurczakiem nie musi być nudne! Wystarczy przygotować wersję zapiekaną. Piersi z kurczaka smaży się na patelni, dodając cebulę i pomidory. Ugotowany makaron miesza się z sosem i przekłada do naczynia żaroodpornego. Na koniec na wierzch każdej porcji wbija się… jajko. Przed podaniem danie można posypać świeżym szczypiorkiem, a wierzch zapiekanek - żółtym serem.

Zapiekane tagliatelle z kurczakiem, jajkiem i szczypiorem

Składniki:

250 g makaronu tagliatelle
Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem
pierś z kurczaka
4 jajka
cebula
5 pomidorów suszonych
pół pęczka szczypiora
200 ml śmietany 30 %
szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
3 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj do miękkości we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Pierś z kurczaka pokrój w cienkie paski, cebulę pokrój w drobną kostkę, pomidory w paski, a ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę i dodaj pokrojoną pierś z kurczaka oraz pomidory. Smaż 5 minut.
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, aby sos był gęsty. Sos doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty.
Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. Żaroodporne jednoporcjowe naczynka natłuść lekko oliwą, a następnie do każdego z nich nałóż porcję makaronu.
Na wierzch każdej porcji wbij jajko. Naczynia przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Zapiekaj 20 minut. Przed podaniem posyp pieprzem oraz pokrojonym szczypiorem.

Z grillowanym kurczakiem

Makaron i kurczak to połączenie idealne. Mięso wraz z warzywami smaży się na grillowanej patelni. Do makaronu dodaje się sos i miesza się wszystkie składniki w dużej misce. Przepis jest prosty, ale danie ma niezwykły smak – głównie dzięki grillowanemu kurczakowi i kompozycji aromatycznych przypraw, m.in. bazylii. Gotowe składniki wkłada się do naczynia żaroodpornego i piecze przez 15 minut. „Możemy to danie przygotować, serwując gotowe pojedyncze porcje – zamiast jednego naczynia, użyjmy kilku małych żaroodpornych kokilek” – poleca Piotr Murawski.

Zapiekanka makaronowa z warzywami i grillowanym kurczakiem

Składniki:

300 g makaronu tagliatelle
Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem
6 udek z kurczaka bez kości
2 łyżeczki Przyprawy do złotego kurczaka Knorr
papryka czerwona
pół cukinii
2 cebule czerwone
10 pieczarek
300 ml śmietany
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki startego sera mozzarella
bazylia, doniczka

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie. Odcedź. Warzywa pokrój na mniejsze kawałki. Udka osusz papierowym ręcznikiem, skrop oliwą i posyp przyprawą do kurczaka.
Mięso oraz pokrojone warzywa usmaż na rozgrzanej grillowej patelni. Kurczaka pokrój po usmażeniu w cienkie paski. Tagliatelle z kurczakiem Knorr, dla nadania smaku, rozmieszaj ze śmietaną.
W dużej misce połącz ze sobą: ugotowany makaron, mięso, warzywa oraz przygotowaną śmietanę. Dodaj porwane listki bazylii i wymieszaj.
Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp wierzch startym serem i wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika. Zapiekaj przez 15 minut. Podawaj na ciepło.
Smacznego!

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Włoska sałatka z cukinią i pieczonym łososiemMakaron ze szparagami w sosie śmietanowymŚlubna biżuteria - co jest teraz modne?Tydzień do ślubuChcesz być fit?Makaron z botwinką
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Naturalny tonik bambusowy
Nawilżający duet na lato
Letnie kolekcje do dziergania
Pharmaceris N CAPINON Kcx 2% Aktywny preparat punktowy uszczelniająco-wzmacniający naczynka
Intensywna pielęgnacja wyszczuplająca na noc
Pokolenie Z
Na kogo będzie czekać praca w 2020 roku?
Łatwy sposób na wspólne śniadanie
Hummusy i pasty
Nowatorska seria Dermika IN-TENSE
Wakacyjny stres
Jakie błędy popełniamy przy sprzątaniu?
Prosty skład w produktach dla dzieci
Media społecznościowe jako narzędzie rekrutacji
Lepszy wzrok to lepsze życie
Zwiastun „Botoksu” królem polskiego Internetu!
Uważaj na boreliozę!
Faszerowane pomidory
Amore pomidore! Dania z pomidorami



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Tagliatelle - włoskie wstążki na kilka sposobów



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Ślubna biżuteria - co jest teraz modne?
Ślubna biżuteria - co jest teraz modne?
Tydzień do ślubu
Tydzień do ślubu
Chcesz być fit?
Chcesz być fit?
Makaron z botwinką
Makaron z botwinką
Naturalny tonik bambusowy
Włoska sałatka z cukinią i pieczonym łososiem
Nawilżający duet na lato
Letnie kolekcje do dziergania
Pharmaceris N CAPINON Kcx 2% Aktywny preparat punktowy uszczelniająco-wzmacniający naczynka
Intensywna pielęgnacja wyszczuplająca na noc
Pokolenie Z
Na kogo będzie czekać praca w 2020 roku?
Makaron ze szparagami w sosie śmietanowym
Łatwy sposób na wspólne śniadanie
Hummusy i pasty
Nowatorska seria Dermika IN-TENSE
Wakacyjny stres
Jakie błędy popełniamy przy sprzątaniu?
Prosty skład w produktach dla dzieci
Media społecznościowe jako narzędzie rekrutacji
Lepszy wzrok to lepsze życie
Zwiastun „Botoksu” królem polskiego Internetu!
Uważaj na boreliozę!
Faszerowane pomidory
Amore pomidore! Dania z pomidorami
Rozmowy o współczesnej religijności
Makarony z pomidorami
Sekrety zdrowej diety - czyli co jeść, aby mieć mocne kości?
Zbilansowana dieta seniora
Letnia kawa
Detoks w mieście?
Lekkie sałatki na upalne dni
Tropikalne wakacje czy słodkie pastele?
Makarony MINI
Śniadanie do łóżka – mały gest, duża radość
Pełnoziarniste burgery z łososiem i warzywami
Jak zadbać o sylwetkę w sezonie letnim?
Przepisy na letnie napoje i desery
Owocowe orzeźwienie
Hummus z bobu
CV jak brzytwa
Jak przetrwać na wakacyjnej wycieczce rowerowej
Termometr do mięsa
Międzynarodowy Dzień Owoców
Zdrowe plecy Twojego pierwszoklasisty
Koktajle bez laktozy
Wakacyjne drugie śniadanie
Zapraszamy na piknik
Zabawy z dziećmi na świeżym powietrzu
Letnie porządki
Ogród małych kroków
Szaszłyki w orzechowej marynacie

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2017 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB