w portalu  | na forum
szukaj w bazie kalorii
dla kobiet, o kobietach
kobieta, kobiety

kalkulatory dla kobiet:

testy dla kobiet:

Patronat medialny:

vortal o kobietach
Rodzaje kasz
data publikacji: 25-02-2017 r.
Tyle rodzajów kasz, a jeszcze więcej różnorodnych potraw, które można z nimi przyrządzić!
portal dla kobiet
serwis o kobietach

Gryczana pasuje do mięs, z kuskusem przygotujemy pyszne azjatyckie dania, a jaglana sprawdzi się na pożywne śniadanie. Kasze są idealne na zimowe, chłodne dni, bo zawierają dużo cennych dla naszego organizmu witamin i składników mineralnych.

Kasze są sycące, a zarazem lekkostrawne. Zawierają cenne składniki mineralne, takie jak potas, żelazo i magnez oraz witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz witaminę E. Kasza jest znana w Polsce od XVI wieku. Dziś możemy się cieszyć jej wieloma rodzajami:

kasza gryczana – wyróżnia się kaszę nieprażoną i prażoną. Powstaje, jak jej nazwa wskazuje, z gryki, która pochodzi z Chin i Japonii. Mimo pochodzenia z dalekich stron, jest niezwykle popularna w Europie. To jedna z najzdrowszych kasz - zawiera spore ilości kwasu foliowego, magnezu, cynku i potasu. Dzięki np. potasowi może pomóc wpływać na prawidłowe ciśnienie krwi. Ugotowana, najlepiej smakuje w połączeniu z daniami mięsnymi, takimi jak gulasze. Można z niej również przyrządzać placki, pasztety czy zapiekanki.

kasza jęczmienna – w zależności od grubości ziarna, wyróżnia się kaszę pęczak, perłową, grubą, średnią i drobną. Zawiera witaminę PP, która polecana jest przy kłopotach z cerą, ponieważ pomaga zachować zdrową skórę. Kasza jęczmienna zawiera bardzo dużo błonnika. W kuchni najczęściej występuje w roli bazy dla krupniku.

kasza manna – czyli inaczej grysik. Kojarzy się z potrawami dla dzieci, bo jest bardzo drobną kaszą pszenną. Zawiera błonnik, jest źródłem żelaza i jodu. Rozgotowana kasza tworzy kleik, na bazie którego powstają zupy mleczne, budynie i kremy. Tradycyjnie spożywana jest przez osoby z chorobami przewodu pokarmowego.

kasza jaglana – mogą ją spożywać osoby uczulone na gluten, bo pochodzi z ziarna prosa. Warto ją nie tylko gotować, ale także prażyć na patelni. Popularna jaglanka to źródło żelaza, krzemu, witaminy B1, B6 i B2, która pomaga zachować zdrową skórę, włosy i paznokcie. Kasza jaglana to niemałe zaskoczenie w kuchni – świetnie pasuje do potraw mięsnych, warzywnych, zup i deserów. Stanowi również pomysł na pożywne śniadanie, z dodatkiem mleka i owoców.

kasza kukurydziana – powstaje z kukurydzy, która była od wieków znana w Ameryce Południowej. Z czasem stała się popularna na całym świecie. Nie zawiera glutenu, jest lekkostrawna i polecana nawet dla bardzo małych dzieci. Ma dużo witaminy E oraz luteiny.

kuskus – jest bardzo drobną kaszą z pszenicy twardej durum. Łatwo się ją przygotowuje, bo wystarczy zalać ją wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Kuskus jest bogata w węglowodany i białko. Świetnie smakuje także na zimno, jako dodatek do sałatek.

kasza owsiana – produkowana z ziaren owsa. Jest za to bardzo kaloryczna. W owsiance znajduje się m.in. białko i błonnik.

kasza bulgur – to rodzaj kaszy pszenicznej, pochodzącej z Bliskiego Wschodu. W Azji jest spożywana na równi z ryżem.

autor: / źódło: / opracowanie:
Unilever Polska S.A.
ostatnio dodane:


Osmosocjologia, czyli jak miasto kusi zapachem?Czy da się zaoszczędzić na wakacjach?Mała przyjemnośćSuper prezent dla Mamy! - konkursRobótki ręczne DIYSposoby na wiosenne przesilenie
pokrewne forum:

Moje gotowanie
przeczytaj także:

Szaszłyki w orzechowej marynacie
Co matka wie o zbilansowanej diecie?
Opakowania kartonowe
Psychologia słodyczy
Pranie zasłon i pościeli - tutorial
Zioła a nadciśnienie
Infekcja u niemowlaka - czy może być groźna
Smoothie Kebnekaise
Spaghetti z sosem bolońskim bez spaghetti i sosu
Zielone banany
Zdrowe plecy Twojego pierwszoklasisty
Food Pharmacy
Prezenty dla dzieci - konkurs
Dzień Różowej Wstążki
Dermokosmetyki 70+
Pomidorowe szaleństwo
Wideo z rekruterem
Zdrowe nawyki od wiosny
Zdumiewająca historia wróbla



zaloguj się aby napisać pierwszy komentarz do artykułu Rodzaje kasz



Ostatnio na forum: (wątki i komentarze)

Wiadomość dla Forumowiczów :)
jak zajsc w ciaze??
Napiszmy razem opowiadanie...
Czy mogę być w ciąży? Czy mogę być w ciąży?
Forum panieńskie 2007-2008
orgazm za orgazmem :)
Jestem mamą :)
szkolna miłość z ławki po latach... co robić? :)
Skojarzenia
Dokończ wyraz - zabawa
Linux..... czy ktoras z was uzywa
Na poprawę humoru!
Laptop dla najmłodszych
Torbiel a ciąża
Moda męska na brytyjskich targach
Makijaż codzienny i wieczorowy
Pamiętnik przyszłych mam - rady i porady :-)))
"Kalendarz dni płodnych" - Wasze opinie
Cudowny pierwszy pocałunek
Czy jestem w ciąży?
Trichotillomania
krwawienie po stosunku
Karta czy gotówka?
sex a spowiedź
Nowa Gwiazdka .
"Ile kalorii jeść, aby schudnąć?" - Wasze opinie
Nigdy nie miałem dziewczyny...
Zapalenie pęcherza
praca w mcdon..... itp
Test na czystość
Jaką lodówkę???
mój mąż znowu wyjeżdza ...
Podwójne działanie przeciwzmarszczkowe
Pomarańcza i wanilia
Brak ochoty na seks...
Dania mrożone
Łosoś po francusku Frosta
Jedwab w płynie
Nowa kolekcja czasomierzy
Makijaż z utrwalaczem - uczulenie?
Ostatnio dodane artykuły:

Osmosocjologia, czyli jak miasto kusi zapachem?
Osmosocjologia, czyli jak miasto kusi zapachem?
Czy da się zaoszczędzić na wakacjach?
Czy da się zaoszczędzić na wakacjach?
Mała przyjemność
Mała przyjemność
Super prezent dla Mamy! - konkurs
Super prezent dla Mamy! - konkurs
Zielone banany
Zdrowe plecy Twojego pierwszoklasisty
Food Pharmacy
Prezenty dla dzieci - konkurs
Dzień Różowej Wstążki
Dermokosmetyki 70+
Pomidorowe szaleństwo
Robótki ręczne DIY
Wideo z rekruterem
Zdrowe nawyki od wiosny
Zdumiewająca historia wróbla
Niedzielny obiad z grilla
Skutki nietolerancji laktozy
Wyprawkowe must have
Rodzinne podróżowanie
Jędrne ciało
Wiosenne sałatki
Wiosna na talerzu
jak jeść 5 porcji warzyw i owoców każdego dnia?
Sposoby na wiosenne przesilenie
Co kryje w sobie marchewka?
BEZkompromisowe doznania smakowe
Owocowo-kwiatowe kompozycje
Owoce i kwiaty na talerzu
Wakacje z Lassem i Mają
Ludzie, z którymi inni nie lubią pracować
Europejski Dzień Śniadania
Jak dobrać okulary?
Co jemy w pracy?
Bezoperacyjne powiększanie piersi - fakty i mity
Weselmy się!
Wiosenna metamorfoza - konkurs
Poszła Ola do przedszkola...
Kwas foliowy – witamina, która dba o Twoje piękno
Smyk choruje? To czas tylko dla was
Mokrego Dyngusa!
Świąteczne życzenia wielkanocne!
Cynamonowy puchar
Zapiekanki z makaronu
Radość wspólnego gotowania
Słodko-wytrawne przepisy
Mąka na świąteczne ciasta
Wielkanocna lista słodkich przebojów
Porady żywieniowca na Święta + przepisy
Wielkanocne kalendarium
Wiosenna metamorfoza - od czego zacząć?
Tagliatelle - włoskie wstążki na kilka sposobów
Pieką i szczypią? Światło dzienne nadmiernie razi?

Cookies: podczas przeglądania naszych stron oraz w trakcie logowania portal http://www.byckobieta.pl tworzy niewielkie pliki cookies. Zapisuje w nich wyłącznie informacje umożliwiające korzystanie z portalu, oraz z forum.

Artykuły oraz zdjęcia umieszczone w portalu ByćKobietą.pl są chronione prawami autorskimi. Kopiowanie jest dozwolone wyłącznie za zgodą Autorów. Redakcja ByćKobietą.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum oraz w komentarzach artykułów.

© 2006-2017 ByćKobietą.pl - portal dla Kobiet
skrypt forum: © phpBB